Kjell Granqvist, Grantek

Kjell Granqvist, Grantek. Foto: Bo Lundvang.

Feb 8, 2021

Satsningen på företagets första robot blev en succé


-Vi gjorde den här investeringen för att vi ville komma in på en ny marknad. Nu kan vi tillverka på ett helt annat sätt, säger Kjell Granqvist.

Robotautomation är en lönsam investering för både små och stora företag. För Grantek öppnade det nya möjligheter att leverera specialdetaljer till industrin.

För det sju man starka Fagerstaföretaget Grantek, som tillverkar avancerade specialdetaljer till industrin, är satsningen på företagets första robot en succé.

-Tack vare den här investeringen har vi fått en mycket stabilare grund i företaget. Vi kan bearbeta fler detaljer åt fler kunder, och vi kan använda fler av dygnets timmar. Nu får vi förfrågningar som vi aldrig haft förut, så roboten har ökat vår konkurrenskraft rejält, säger Kjell Granqvist, vd på Grantek.

Den automationslösning som Grantek investerat i är en ABB FlexLoaderTM SC6000, en nyckelfärdig lösning som projektanpassats för att de bearbetade ämnena som matas ut ska vara redo att paketeras och levereras till kund. Denna standardcell innehåller en ABB-robot IRB 4600 där FlexLoader Vision skapar förutsättningarna för flexibiliteten via enkla inlärningar av nya ämnen och snabba omställningar. För att ytterligare underlätta inlärning av nya ämnen valde Grantek även optionen parameterisering av kutsämnen och liggande axlar till FlexLoader Vision.

Robotcellen är en turnkey-lösning från ABB där ett nära samarbete med företaget DMG MORI resulterade i ett bra helhetskoncept för Grantek. DMG MORI:s CTX beta 1250 TC är likt robotautomationslösningen en högst flexibel standardprodukt. Deras fleroperationssvarv är gjord för att hantera Granteks variation av arbeten i en och samma cell - det vill säga genom svarvning, fräsning, borrning och gängning bearbetas Granteks detaljer fullt färdiga i samma enhet.

Det är just detta starka samarbete mellan ABB och DMG MORI som skapar en trygghet i stora investeringar, där man vill implementera ny teknik.

-Vi bestämde oss för en ‘high end’-lösning som vi visste skulle klara toleranser och avancerad bearbetning med hög automationsgrad, men samtidigt kunna öppna upp cellen så att vi kan köra styckevis och prototyper. Den här lösningen är helt fantastisk på det viset, att den är så flexibel att vi kan köra manuellt och full automation i samma maskin, säger Kjell Granqvist.

Automation öppnar möjligheter

Att investera i en robot visade sig bli ett rejält tekniksprång för Fagerstaföretaget. Från att enbart leverera specialjobb på avrop från kund, så kan Grantek nu även tillverka artiklar på seriebasis. Automatiseringen har öppnat möjligheter som tillverkning av svårare artiklar, mer avancerad bearbetning och även att kunna köra i skift.

-Vi gjorde den här investeringen för att vi ville komma in på en ny marknad. Nu kan vi tillverka på ett helt annat sätt än vad som var möjligt förut. På dagtid kör vi kanske tio-tolv specialdetaljer, sedan kan vi skifta om och köra serieproduktion nattid. För ett så litet företag som oss är det stor skillnad i konkurrenskraft att obemannat få ut mer av dygnets timmar, säger Kjell Granqvist.

-Vi från ABB är väldigt glada över denna leverans som bidrar både till en flexibel tillverkning och ökad konkurerrenskraft för Grantek. Detta visar också hur robotar och avancerad teknik kan användas över ett brett spann av företag - både stora och små, säger Martin Jönsson, Sales Manager, Global Solution Center, Machine Tending på ABB Robotics & Discrete Automation.

Martin Jönsson. Foto: ABB.

Anor från 1940-talet

Grantek startades som en mekanisk verkstad av Kjell Granqvists farfar på 1940-talet. Sedan dess har tekniknivån i företaget höjts rejält, men beslutet att automatisera var ändå ett stort steg att ta, både tekniskt och resursmässigt. Det goda leverantörssamarbetet runt installationen underlättade, men det har krävts mycket programmering och många lärtimmar för att kunna bearbeta detaljerna på rätt sätt.

ABB Robotics & Discrete Automation är pionjär inom robotteknik, maskinautomatisering och digitala tjänster och tillhandahåller innovativa lösningar för en mängd olika branscher, från bilindustrin till elektronik och logistik. Företaget är en av världens ledande leverantörer av robotteknik och maskinautomation och har levererat över 500 000 robotlösningar till kunder av alla storlekar.

ABBLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT