Annika Langéen. Foto: Svensk Verkstad/Charlotta Hörnqvist.

Apr 16, 2019

"Har man ett försprång gäller det att fortsätta hålla avståndet bakåt"


Det säger Sandvik Coromants Annika Langéen, när verktygsföretget höll sitt årliga Tech Days och Sandvik Coromant själva lever som de lär.

-Har man ett försprång gäller det att fortsätta hålla avståndet bakåt. Det säger Annika Langéen, försäljningschef för de nordiska länderna på Sandvik Coromant, om de svenska industriföretagens konkurrenskraft.

Och det är någonting som verktygstillverkaren Sandvik Coromant tagit fasta på att hjälpa sina kunder med.

Den 19-21 mars var det återigen dags för verktygstillverkaren från Sandviken att hålla sitt årliga Tech Days-event. Över 600 inbjudna gäster från de nordiska länderna var på plats för att ta del av demontrationer och lyssna på inspirerande föreläsningar om framtidens verktyg och produktionslösningar, med syfte att återvända hem med nya idéer.

-Vi förklarar tekniken bakom och visar vad man kan göra, så att kunderna kan ta med sig nya idéer hem, berättar Sebastian Peters, applikationsspecialist Sandvik Coromant Sverige och i år även ansvarig för Tech Days.

Tech Days i Sandviken började för ett antal år sedan som ett event för kunderna på den svenska marknaden, som ett tillfälle att visa nya verktygslösningar och visa vart Sandvik är på väg. Nu bjuder man in hela den nordiska marknaden och har ett större fokus på själva metoderna och lösningarna.


Sebastian Peters, applikationsspecialist Sandvik Coromant Sverige.

-I stället för att visa en häftig detalj så försöker vi utbilda kunderna, förklarar Sebastian. Vi visar olika metoder, olika verktygslösningar och hur man kan lösa vissa programmeringstekniska saker. Vi satsar på mervärde i stället för att bara sälja ett verktyg.

På eventet deltog även en rad partnerföretag. Demonstrationerna hölls i DMG MORI maskiner, med material från OVAKO, Sandvik Materials Technology och Uddeholm och med programmeringar utförda i Mastercam och Edgecam. Man visade uppspänningar från SCHUNK, mätinstrument från Renishaw och Mitutoyo, automation från MARAB, oljedimavskiljare från 3nine samt förinställning från Zoller (GJS Verktyg).

För Sandvik Coromants egen del var PrimeTurning (svarvning i alla riktningar) och CoroCut QDY två riktiga publikdragare de här två dagarna, att få se dem live och få mer insikt bakom. En annan snackis, säger Sebastian, blev den 3D-printade fräsen, en lättviktsfräs som är väldigt bra när man har långa överhäng. Den visades tillsammans med Sandviks silent tool-adaptrar som för första gången visades upp för kunderna.

-Det digitala är också ett område som vi satsar väldigt mycket på inom Sandvik Coromant, säger Annika Langéen. Under Tech Days lanserar vi även vår senaste digitala lösning som heter MachiningInsights som har en officiell lansering för våra nordiska marknader under Tech Days.

-Det är ett verktyg för att samla in data och ge insikter till våra kunder, förklarar Sebastian, för att de ska kunna optimera sitt maskinutnyttjande och sin produktion.

-Vi visar också Silent Tools, ett sensorerat verktyg. Där visar vi vad man kan se med vår mjukvara, vad gäller till exempel vibration, vad kan man göra bättre med ett sensorerat verktyg jämfört med ett standard, säger Sebastian.

-Fortsatt framåt kommer nyckeln för svensk industri vara att fortsätta ligga i framkant när det gäller att effektivisera och optimera. Mycket av det ligger i teknologi och kunskap, både den kunskapsnivå som vi håller i människorna i den här industrin och att vi vågar investera i ny teknologi som kan ge oss ett fortsatt försprång mot andra delar av världen. Det kommer att vara helt avgörande, menar Annika.

– Ur mitt perspektiv - svenska kunder, säger Sebastian, så gillar de ny teknik och att ligga i framkant. De verkar fånga in allt vad gäller digital industri 4.0 i dagsläget. De vill framåt och det kommer ju även krav från deras kunder.

Några av Tech Days partners:

Anders Malmborg på DMG MORI berättade om företagets produkter inom additiv tillverkning. Även om svarvar och fräsar utgör 95 procent av företagets omsättning, så är additiv tillverkning en växande marknad. Med Lasertec 65 3D hybrid kan man både 3D-printa och därefter bearbeta 5-axligt i en och samma uppspänning.

Matilda Bastman från automationsföretaget MARAB i Orsa.

3nines Veronica Kullerstrand, marknadsansvarig, och André Svensson, Sales Manager Norden.

Kenny Johansson till vänster och Carl Broström var på plats från årets Clear River Racing-team från Karlstads universitet. På bilden framför 2018 års racingbidrag till Formula Student - världens största tävling för ingenjörsstudenter där deltagande team designar och tillverkar en öppen ensitsig bil. Kenny och Carl går fjärde året på Civilingenjörsprogrammet med inriktning maskinteknik och ingår i teamet på 42 studenter som bygger årets bil. Projektet ligger utanför studierna och tar 15 timmar/vecka i anspråk för vardera deltagare under nio månader.

Varför gör man detta?
-Det vi läser är väldigt teoretiskt, förklarar Kenny, så det här blir en möjlighet att omsätta teori i praktik. Att kunna fördjupa sig, dra lärdomar och jobba i projekt.
-Det är värdefullt inför arbetslivet, flikar Carl in.

Josef Axelsson från Zoller tillsammans med Tuomas Meriläinen från GJS Verktyg

Petter Unosson visar en ELP, 24-voltsdriven linjärenhet från Schunk.

Jarkko Fredriksson och Ulrika Eriksson från Ovako visar upp anläggningen i Hofors med hjälp av VR-teknik. Att se sig omkring i bruket med hjälp av VR-glasögon är en del i företagets besökscentra i Hofors. Man kommer jättenära på detta sätt, förklarar Ulrika och tillägger att detta stödjer deras säkerhetsarbete. I verkligheten är det bara vissa speciella vägar som man får gå på.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT