Björn Rosengren, Sandvik. Foto: Pernilla Wahlman.

Jan 21, 2019

Sandvik toppar med ett rekordår


Höjer utdelningen.

Verkstadsbolaget Sandvik redovisar ett rekordår för order, intäkter, justerat rörelseresultat och marginal samt kassaflöde. Efterfrågan ökade inom samtliga kundsegment och geografiska regioner, även om en nedgång noterades i Asien mot slutet av året.

-Jag tycker man kan säga att vi ligger på toppen nu. Om vi tittar på orderingång och fakturering under det fjärde kvartalet så är det den näst högsta i Sandviks historia. Det är bara det andra kvartalet 2018 som är bättre. Så det är fortfarande på väldigt starka nivåer, säger Sandviks koncernchef Björn Rosengren i en kommentar till Di.se.

Orderingången uppgick under det fjärde kvartalet till 25 624 miljoner kronor (24 204). Intäkterna uppgick till 26 070 miljoner kronor (24 482) och rörelseresultatet landade på 3 909 miljoner kronor (7 877) med en rörelsemarginal om 15,0 %.

Sandviks justerade rörelseresultat uppgick till 4 700 miljoner kronor (4 062) koncernens resultat uppgick till 2 585 miljoner (6 317).

-Vid ingången av 2018 hade vi en tydlig ambition om att göra ytterligare justeringar av verksamhetsportföljen och jag är nöjd med att vi har lyckats väl med detta, både genom förvärv och avyttringar. Vi tillkännagav sammanlagt fem förvärv, vilka tillförde sammanslagna intäkter till en årstakt av omkring 1,2 miljarder kronor, och vi slutförde avyttringarna av Hyperion och aff ären för svets- och rostfri tråd, säger Björn Rosengren i rapporten.

-Vi stärkte balansräkningen genom en stark kassaflödesgenerering, vilket skapar möjligheter till ytterligare förvärvsaktiviteter framöver. Under året fick vi flera utmärkelser inom hållbarhet, vilket jag ser som bevis på hur väl förankrat hållbarhetstänket är på Sandvik – det ligger till grund för både vårt kunderbjudande och våra interna processer.

Styrelsen i Sandvik föreslår en utdelning om 4,25 kronor per aktie (3,50) .
 • Apr 18, 2019

  Götene Ufo investerar i maskinparken

  Branschnytt -Detta blir en ordentlig kvalitets- och produktivitetsförbättring för vår skärning säger Sven Lans, vd på Götene Ufo AB.
  202
 • Apr 18, 2019

  Salvagnini utökar verksamheten

  Branschnytt Salvagnini Scandinavia färdigställer nu det sista med tillbyggnaden på 360 kvadratmeter, som avser utökad demohall inför den stundande Värnamo Industriexpo den 15-16 maj.
  121
 • Apr 18, 2019

  Sandvik förvärvar amerikanskt bolag

  Nyheter Stärker erbjudandet inom trådlös uppkoppling i gruvor.
  65
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT