Foto: Sandvik.

Jan 22, 2019

Sandvik genomför förvärv


Företaget tillverkar lösningar för batteridrivna gruvfordon.

Sandvik förvärvar privatägda Artisan Vehicle Systems, en tillverkare av batteridriven utrustning för underjordsgruvor, baserad i Camarillo, Kalifornien, USA. Bolagets kärnteknik är batteripaket, drivsystem för fordon, batteridrivna elfordon och mjukvarubaserade styrsystem. Artisans lastare och truckar för underjordsgruvor är utrustade med dessa kraftfulla, mycket pålitliga och beprövade batteridrivna drivsystem. Artisan är marknadsledare och har flest batteridrivna elfordon som just nu är aktiva inom underjordsbrytning.

− Jag är nöjd att se det här strategiska förvärvet av Artisan så kort efter förra årets öppnande av Sandviks toppmoderna innovations- och utvecklingscenter för batterier och elektrifiering i Åbo, Finland. Det är i linje med vår ambition att vara ledande inom marknaden för batteridrivna fordonslösningar, säger Lars Engström, chef för Sandvik Mining and Rock Technology.

Artisan kommer att utgöra en affärsenhet i divisionen Load and Haul, inom Sandvik Mining and Rock Technology. 

− Området där Artisan är baserat är en föregångare inom elfordonsutveckling. Det kommer att vara vårt nya fotfäste inom forskning och utveckling som kompletterar den kompetens vi har i Finland. Kombinationen av våra kunskaper och färdigheter skapar en mycket stark plattform, säger Mats Eriksson, chef för Load and Haul Division, Sandvik Mining and Rock Technology.

Artisan är ett ’start-up bolag’ som under 2017 hade intäkter på 12,3 miljoner USD och omkring 60 anställda.

Parterna har enats om att inte offentliggöra köpeskillingen i affären. Transaktionen förväntas avslutas under första kvartalet 2019. Affären har initialt en neutral effekt på vinst per aktie.
 • Apr 18, 2019

  Götene Ufo investerar i maskinparken

  Branschnytt -Detta blir en ordentlig kvalitets- och produktivitetsförbättring för vår skärning säger Sven Lans, vd på Götene Ufo AB.
  202
 • Apr 18, 2019

  Salvagnini utökar verksamheten

  Branschnytt Salvagnini Scandinavia färdigställer nu det sista med tillbyggnaden på 360 kvadratmeter, som avser utökad demohall inför den stundande Värnamo Industriexpo den 15-16 maj.
  121
 • Apr 18, 2019

  Sandvik förvärvar amerikanskt bolag

  Nyheter Stärker erbjudandet inom trådlös uppkoppling i gruvor.
  65
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT