Foto: Aventics.

Feb 5, 2019

Säkerhet för människa och maskin


Aventics nya säkerhetsventil AS3-SV bidrar till pålitlig, standardiserad säkerhet även vid snabba cykeltider.


Digitaliseringen pågår i industrin och maskinsäkerheten prioriteras högt. Säkerhetsventilen kan lätt integreras med andra luftbehandlingsenheter från AS-serien eller användas helt fristående.

– Tack vare tvåkanals signalbehandling med självövervakning och redundans kan användare av AS3-SV nå säkerhetsklass kategori 4 och högsta performance level ”e” (PLe) enligt ISO 13849-1, säger Carina Johansson som är produktansvarig hos AVENTICS. Ventilen uppfyller säkerhetsfunktionerna ”säker avluftning” och ”oönskad påluftning”.

AS3-SV aktiverar tryckluften endast då alla kriterier för en säker systemstart har uppfyllts. Detta ger ett skydd mot okontrollerad påluftning som förhindrar cylindrarna från att trycksättas oavsikligt och det i sin tur förebygger olyckor. I händelse av maskinfel, nödstopp eller spänningsbortfall avluftar ventilen driftledningarna och garanterar ett säkert avluftat tillstånd.

Mjukstartsfunktion
Mjukstartsfunktion finns integrerad i AS3-SV och gör att manöverdonen försiktigt återgår till sitt ursprungsläge, innan trycket växlas upp till fullt arbetstryck. Med hjälp av en justerskruv kan tiden för växlingen till fullt tryck anpassas. Ventilen slår om till systemtryck när cirka 50 procent av inmatningstrycket har uppnåtts.

Säkra ingångar, säkra utgångar och egenkontroll av ventilen är integrerade i AS3-SV.

– Resultatet blir att maskintillverkaren eller systemintegratören enkelt kan implementera säkerhetselektroniken i hårdvara och mjukvara utan ytterligare ansträngningar, tillägger Carina Johansson. AS3-SV är lämplig att använda tillsammans med dörrbrytare, ljusbarriärer, som en säker kontrollutgång, eller som en säkerhetsenhet i en nödstoppsapplikation.
Om Emerson

Aventics är en ledande tillverkare av pneumatikkomponenter och pneumatiksystem samt kundanpassade applikationer. Som pneumatikspecialist tillverkar företaget produkter och tjänster för industriautomation med inriktning mot Commercial Vehicles, Food & Beverage, Railway Technology, Life Sciences, Energy och Marine Technology.
 • Apr 18, 2019

  Götene Ufo investerar i maskinparken

  Branschnytt -Detta blir en ordentlig kvalitets- och produktivitetsförbättring för vår skärning säger Sven Lans, vd på Götene Ufo AB.
  197
 • Apr 18, 2019

  Salvagnini utökar verksamheten

  Branschnytt Salvagnini Scandinavia färdigställer nu det sista med tillbyggnaden på 360 kvadratmeter, som avser utökad demohall inför den stundande Värnamo Industriexpo den 15-16 maj.
  120
 • Apr 18, 2019

  Sandvik förvärvar amerikanskt bolag

  Nyheter Stärker erbjudandet inom trådlös uppkoppling i gruvor.
  65
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT