Foto: Aventics.

Feb 5, 2019

Säkerhet för människa och maskin


Aventics nya säkerhetsventil AS3-SV bidrar till pålitlig, standardiserad säkerhet även vid snabba cykeltider.


Digitaliseringen pågår i industrin och maskinsäkerheten prioriteras högt. Säkerhetsventilen kan lätt integreras med andra luftbehandlingsenheter från AS-serien eller användas helt fristående.

– Tack vare tvåkanals signalbehandling med självövervakning och redundans kan användare av AS3-SV nå säkerhetsklass kategori 4 och högsta performance level ”e” (PLe) enligt ISO 13849-1, säger Carina Johansson som är produktansvarig hos AVENTICS. Ventilen uppfyller säkerhetsfunktionerna ”säker avluftning” och ”oönskad påluftning”.

AS3-SV aktiverar tryckluften endast då alla kriterier för en säker systemstart har uppfyllts. Detta ger ett skydd mot okontrollerad påluftning som förhindrar cylindrarna från att trycksättas oavsikligt och det i sin tur förebygger olyckor. I händelse av maskinfel, nödstopp eller spänningsbortfall avluftar ventilen driftledningarna och garanterar ett säkert avluftat tillstånd.

Mjukstartsfunktion
Mjukstartsfunktion finns integrerad i AS3-SV och gör att manöverdonen försiktigt återgår till sitt ursprungsläge, innan trycket växlas upp till fullt arbetstryck. Med hjälp av en justerskruv kan tiden för växlingen till fullt tryck anpassas. Ventilen slår om till systemtryck när cirka 50 procent av inmatningstrycket har uppnåtts.

Säkra ingångar, säkra utgångar och egenkontroll av ventilen är integrerade i AS3-SV.

– Resultatet blir att maskintillverkaren eller systemintegratören enkelt kan implementera säkerhetselektroniken i hårdvara och mjukvara utan ytterligare ansträngningar, tillägger Carina Johansson. AS3-SV är lämplig att använda tillsammans med dörrbrytare, ljusbarriärer, som en säker kontrollutgång, eller som en säkerhetsenhet i en nödstoppsapplikation.
Om Emerson

Aventics är en ledande tillverkare av pneumatikkomponenter och pneumatiksystem samt kundanpassade applikationer. Som pneumatikspecialist tillverkar företaget produkter och tjänster för industriautomation med inriktning mot Commercial Vehicles, Food & Beverage, Railway Technology, Life Sciences, Energy och Marine Technology.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • 17137_NORD-NORDAC-PRO-SK-500P-converter Teknik

  Ny frekvensomriktare från NORD

  Med NORDAC PRO SK 500P lanserar NORD DRIVESYSTEMS en serie frekvensomriktare med senaste komponentteknik och ultimata nivåer av funktionalitet, konnektivitet och modularitet. Omriktarna har ett imponerande antal gränssnitt för kommunikation och fältbussar, innovativa egenskaper liksom ett antal expansionsmöjligheter så att de lätt kan integreras i alla typer av automationsarkitektur.
  6
 • Förbättrade prestanda med Silent Tools™ Teknik

  Vibrationsdämpade CoroBore® 825 förbättrar säkerhet och produktivitet

  Specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant lanserar en ny generation CoroBore® 825 vibrationsdämpade finuppborrningsverktyg. Systemet använder Silent Tools™-teknik, med dämpkroppar som är dimesionerade specifikt för att passa alla adapterstorlekar i sortimentet och ge användaren maximala prestanda.
  11
 • Bosch kopplar batteriladdaren till molnet. Teknik

  Bosch förlänger livet på batterier i elfordon med molnlösning

  Battericeller åldras snabbare beroende på livsföring precis som cellerna i människokroppen. Bosch har nu utvecklat en molntjänst som kompletterar det traditionella batterihanteringssystemet i elfordon där laddningsdata från ett flertal elfordon i realtid kan nyttjas för både effektivare och skonsammare laddning.
  13