Foto: Aventics.

Feb 5, 2019

Säkerhet för människa och maskin


Aventics nya säkerhetsventil AS3-SV bidrar till pålitlig, standardiserad säkerhet även vid snabba cykeltider.


Digitaliseringen pågår i industrin och maskinsäkerheten prioriteras högt. Säkerhetsventilen kan lätt integreras med andra luftbehandlingsenheter från AS-serien eller användas helt fristående.

– Tack vare tvåkanals signalbehandling med självövervakning och redundans kan användare av AS3-SV nå säkerhetsklass kategori 4 och högsta performance level ”e” (PLe) enligt ISO 13849-1, säger Carina Johansson som är produktansvarig hos AVENTICS. Ventilen uppfyller säkerhetsfunktionerna ”säker avluftning” och ”oönskad påluftning”.

AS3-SV aktiverar tryckluften endast då alla kriterier för en säker systemstart har uppfyllts. Detta ger ett skydd mot okontrollerad påluftning som förhindrar cylindrarna från att trycksättas oavsikligt och det i sin tur förebygger olyckor. I händelse av maskinfel, nödstopp eller spänningsbortfall avluftar ventilen driftledningarna och garanterar ett säkert avluftat tillstånd.

Mjukstartsfunktion
Mjukstartsfunktion finns integrerad i AS3-SV och gör att manöverdonen försiktigt återgår till sitt ursprungsläge, innan trycket växlas upp till fullt arbetstryck. Med hjälp av en justerskruv kan tiden för växlingen till fullt tryck anpassas. Ventilen slår om till systemtryck när cirka 50 procent av inmatningstrycket har uppnåtts.

Säkra ingångar, säkra utgångar och egenkontroll av ventilen är integrerade i AS3-SV.

– Resultatet blir att maskintillverkaren eller systemintegratören enkelt kan implementera säkerhetselektroniken i hårdvara och mjukvara utan ytterligare ansträngningar, tillägger Carina Johansson. AS3-SV är lämplig att använda tillsammans med dörrbrytare, ljusbarriärer, som en säker kontrollutgång, eller som en säkerhetsenhet i en nödstoppsapplikation.
Om Emerson

Aventics är en ledande tillverkare av pneumatikkomponenter och pneumatiksystem samt kundanpassade applikationer. Som pneumatikspecialist tillverkar företaget produkter och tjänster för industriautomation med inriktning mot Commercial Vehicles, Food & Beverage, Railway Technology, Life Sciences, Energy och Marine Technology.
 • Sep 23, 2019

  Volvo och Högskolan utbildar framtidens ledare

  Arbetsliv Sedan 2017 samarbetar Volvo med Högskolan i Skövde kring en uppdragsutbildning för att vidareutbilda ledare och i våras avslutade de första Volvostudenterna sina studier. 
  9
 • Sep 23, 2019

  "Nej till ett no-deal Brexit"

  Nyheter Europas ledande fordonsrepresentanter varnar nu i ett gemensamt uttalande för katastrofala konsekvenser av en "no deal" Brexit.
  395
 • Sep 23, 2019

  Hammerglass expanderar

  Nyheter Etablerar dotterbolag och rekryterar. Plockar affärsansvarig från Thyssenkrupp.
  98
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Gemek Reportage

  Verkstadstrion startar eget

  Med automation och robotlösningar som huvudinriktning startar de om verkstaden i Ljusdal och jobben har redan börjat redan trilla in.
  518