Görgen Johansson. Foto: Saab.

Dec 19, 2018

Saab tar Carl-Gustafaffär värd nära en halv miljard


Framgångssagan med Carl-Gustaf fortsätter, säger Saab Dynamics Görgen Johansson, som summer tionde Carl-Gustafkunden.

Saab har mottagit ett kontrakt på att leverera det nya mångsidiga Carl-Gustaf® M4-vapensystemet till en ej namngiven kund. Det totala ordervärdet är cirka MSEK 492 och leveranserna ska genomföras 2019–2024. 

Under 70 år har det bärbara och mångsidiga vapensystemet Carl-Gustaf gett understöd till infanteriförband i hela världen för alla slags utmaningar på slagfältet. Den nya versionen, Carl-Gustaf M4, har samma effektivitet och mångsidighet som resten av Carl-Gustaf-systemet. Samtidigt gör den förbättrade och lätta designen att den väger mindre än 7 kg, vilket ger soldaterna markant ökad rörlighet.

      Framgångssagan med Carl-Gustaf fortsätter. Det här året har varit mycket framgångsrikt för Carl-Gustaf M4, och med den här beställningen välkomnar vi vår nya kund som den tionde kunden för systemet. Tack vare den senaste tekniken och förbättrad ergonomi ger Carl-Gustaf M4 ökad taktisk flexibilitet samtidigt som systemet är redo för framtida innovationer, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.

Detta är en helt ny kund av Carl-Gustaf-systemet, och Saabs tionde kund för M4-versionen av Carl-Gustaf.

Det ligger i branschens natur att närmare information om produkten och kunden på grund av olika omständigheter inte kan lämnas.

Den nya versionen bibehåller effektiviteten och mångsidigheten hos det beprövade Carl-Gustaf-systemet, samtidigt som den inför en rad stora förbättringar. Dessa inkluderar en konstruktion med lättare vikt, skotträknare, förbättrade säkerhetsfunktioner och intelligenta funktioner, till exempel kompatibilitet med framtidens intelligenta siktessystem och programmerbara ammunition. Vapnet är helt bakåtkompatibelt med alla ammunitionstyper.
  Annons
 • Låt roboten sköta gradningen

  Gradning är en ständigt återkommande stötesten för alla aktörer i svensk industri. Här finns enorma besparingar att göra, menar Roger Cronholm på Schunk.
  491
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Framtidens stål tillverkas fossilfritt

  – Om vi ska nå klimatmålen och behålla en konkurrenskraftig position måste vi revolutionera hela stålframställningsprocessen och bli fossilfria.
  88