Håkan Buskhe, vd Saab. Foto: Saab AB.

Apr 26, 2019

Kanonresultat för Saab


Men orderingången minskar.

Försvarskoncernen Saab levererar ett starkt kvartal. Försäljningsintäkterna under första kvartalet uppgick till 8 496 miljoner kronor (7 766) med en organisk tillväxt om 8 procent. Affärsområdena Dynamics och Industrial Products and Services uppnådde en stark ökning av försäljningsintäkterna, där Dynamics hade en högre nivå av leveranser och Industrial Products and Services åstadkom en ökning av försäljningsintäkterna inom flera affärsenheter.

Rörelseresultatet uppgick till 591 miljoner kronor under första kvartalet (447), med en rörelsemarginal om 7,0 procent (5,8). Åtgärderna som under 2018 identifierades för att effektivisera verksamheten har till stor del genomförts. Flera affärsområden uppnådde en ökning av rörelsemarginalen, dels till följd av en högre utnyttjandegrad samt att de ovan nämnda effektivitetsåtgärderna lett till en ökad produktivitet inom flera områden.

Bruttoresultatet ökade till 1 851 miljoner kronor (1 738).

Under perioden sjönk orderingången till 4 482 miljoner kronor (6 135) med en stark tillväxt av mindre ordrar jämfört med jämförelseperioden 2018. Orderingången bestod även av ett flertal medelstora ordrar som bland annat taktiska övningssystem och ledningssystem. Orderstocken var vid perioden utgång 97 401 miljoner kronor (105 712).

"Under första kvartalet har stort fokus lagts på att säkerställa leverans av viktiga milstolpar inom större och medelstora projekt i orderstocken och på att fortsatt öka produktiviteten inom koncernen. Arbetet med att anpassa produktportföljen, öka marknadseffektiviteten och öka takten i automatisering och digitalisering av verksamheten fortskrider," säger Saabs vd Håkan Buskhe.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • 17137_NORD-NORDAC-PRO-SK-500P-converter Teknik

  Ny frekvensomriktare från NORD

  Med NORDAC PRO SK 500P lanserar NORD DRIVESYSTEMS en serie frekvensomriktare med senaste komponentteknik och ultimata nivåer av funktionalitet, konnektivitet och modularitet. Omriktarna har ett imponerande antal gränssnitt för kommunikation och fältbussar, innovativa egenskaper liksom ett antal expansionsmöjligheter så att de lätt kan integreras i alla typer av automationsarkitektur.
  6
 • Förbättrade prestanda med Silent Tools™ Teknik

  Vibrationsdämpade CoroBore® 825 förbättrar säkerhet och produktivitet

  Specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant lanserar en ny generation CoroBore® 825 vibrationsdämpade finuppborrningsverktyg. Systemet använder Silent Tools™-teknik, med dämpkroppar som är dimesionerade specifikt för att passa alla adapterstorlekar i sortimentet och ge användaren maximala prestanda.
  11
 • Bosch kopplar batteriladdaren till molnet. Teknik

  Bosch förlänger livet på batterier i elfordon med molnlösning

  Battericeller åldras snabbare beroende på livsföring precis som cellerna i människokroppen. Bosch har nu utvecklat en molntjänst som kompletterar det traditionella batterihanteringssystemet i elfordon där laddningsdata från ett flertal elfordon i realtid kan nyttjas för både effektivare och skonsammare laddning.
  13