Foto: Peter Liander, Saab.

Aug 8, 2018

Saab får viktig order från Thailand


Ska uppgradera thailändska flygvapnets lednings- och övervakningssystem

Saab har fått en order från det kungliga thailändska flygvapnet avseende uppgradering av Thailands nationella lednings- och övervakningssystem, som är baserat på Saabs 9AIR C4I, som är ett lednings- och övervakningssystem inom luftförsvarsdomänen.

Systemet har varit i operativt bruk av det thailändska flygvapnet sedan 2010 och är en central del av Thailands nätverksbaserade luftförsvarsförmåga, som också inkluderar Saabs stridsflygplan JAS 39 Gripen, det luftburna övervakningssystemet Saab 340 AEW (Erieye) samt taktiska datalänkar.

Saabs anbud för det thailändska systemet valdes genom en omfattande upphandlingsprocess och visar på Saabs förmåga att säkerställa att systemet fortsättningsvis är fullt operativt, effektivt och framtidssäkrat.

”Den här ordern visar hur konkurrenskraftigt vårt system 9AIR C4I är. Vårt avancerade lednings- och övervakningssystem är en vital del av det thailändska flygvapnet och deras luftförsvarsförmåga”, säger Anders Carp chef för Saabs affärsområde Surveillance.

Uppgraderingen kombinerar ny hårdvara och mjukvara som kommer att vidmakthålla, förbättra och utveckla systemets förmåga för framtida operativa behov. Arbetet kommer utföras på Saab i Järfälla, Sverige och kontraktet sträcker sig till 2020.

9AIR C4I är Saabs taktiska lednings- och övervakningssystem för luftförsvarsdomänen. Det ger situationsmedvetenhet och kontroll över vapen, sensorer och kommunikation.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT