Jan 7, 2019

Saab får order till Carl-Gustaf från det amerikanska försvarsdepartementet


-Vi är mycket glada att det amerikanska försvarsdepartementet fortsätter investera i Carl-Gustaf-systemet

Saab har fått en order på ammunition till det bärbara vapensystemet Carl-Gustaf® från det amerikanska försvarsdepartementet (DoD). Det totala ordervärdet uppgår till 16 miljoner USD (cirka 145 MSEK) och leveranserna ska genomföras under 2020.  

Beställningen innefattar olika typer av ammunition till Carl-Gustaf, som även är känd under namnet M3 MAAWS (Multi-role, Anti-armor, Anti-personnel Weapon System) i USA. Ordern läggs enligt villkoren i kontraktet H92222-14-D-0008 som ursprungligen tillkännagavs av DoD i augusti 2014 avseende det rekylfria 84 mm granatgevärssystemet som i USA går under benämningen M3 MAAWS (Multi-role, Anti-armor, Anti-personnel Weapon System). Det femåriga kontraktet låter kunden lägga order på upp till 187 miljoner USD (cirka 1,3 miljarder SEK).

– Vi är mycket glada att det amerikanska försvarsdepartementet fortsätter investera i Carl-Gustaf-systemet, och vi är stolta över att kunna leverera vår världsledande ammunition för Carl-Gustaf. Det är ett tydligt bevis på att kunden har förtroende för oss och den kapacitet som ammunitionen skapar, sade Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.

Carl-Gustaf är ett världsledande vapensystem inom kategorin understödsvapen. Det har hela tiden moderniserats och förbättrats för att uppfylla användarnas föränderliga behov. Den senaste versionen Carl-Gustaf M4 (kallad M3E1 i USA), minskar vikten från 10 kg till mindre än 7 kg. Carl-Gustaf är ett vinnande system för soldater som opererar i krävande miljöer. Vapensystemet Carl-Gustaf kan använda en rad olika ammunitionstyper och tillåter soldater att bekämpa olika mål – från att neutralisera stridsfordon till att röja hinder och bekämpa fiender i byggnader.

Ordern bokfördes under fjärde kvartalet 2018.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT