Foto: Saab.

Feb 26, 2019

Saab får order från Tjeckien


Ordervärde över 100 miljoner.

Saab har fått en order från Tjeckiens försvarsmakt avseende utökning av det instrumenterade, laserbaserade övningssystemet Saab GAMER. Leveranserna av det nya systemet kommer att påbörjas i slutet av 2019 och fortsätter under 2020. Ordervärdet uppgår till MSEK 108. 

Med det nya uppgraderade taktiska övningssystemet kommer den tjeckiska armén och militärpolisen att få nya möjligheter och funktioner vid sina övningar på kompaninivå. Ordern omfattar uppgraderingar av det befintliga systemet, nya nyckelfunktioner inom soldatburna övningssystem, fordonsbaserade lasersimulatorer med simulering av ballistik samt övningslösningar för strid i bebyggelse.

– Saabs realistiska träningssystem kommer att öka tjeckiska arméns operativa förmåga, dessutom får de full interoperabilitet som innebär att de har möjlighet att delta i övningar på internationell nivå, säger Åsa Thegström, chef för affärsenheten Training & Simulation inom Saabs affärsområde Dynamics.

Den tjeckiska armén anskaffade det första instrumenterade Saab GAMER-systemet 2011 för fordonet Pandur IFV, och beställde under 2016 uppgradering till interoperabilitet med laserkoden U-LEIS. Med denna nya utökning har den tjeckiska armén fått ett övningssystem som uppfyller deras behov.

– Saab och den tjeckiska försvarsmakten har en lång affärsmässig relation. Ordern är en viktig utökning av det system som den tjeckiska armén anskaffade 2011 och är ett bevis på kundens stora förtroende för och tillfredsställelse med Saabs taktiska övningssystem, säger Krasimira Stoyanova, chef för Saabs landsenhet Central- och Östeuropa.

Saabs lasersimulatorer används av de brittiska, tyska, svenska, norska, nederländska och amerikanska väpnade styrkorna. Systemet är NATOs standardsimulator för skjutövningar och strid med pansarfordon och pansarvärnsvapen.
 • May 22, 2019

  Anna mitt i digitaliseringsresan i Kode

  Reportage "Jag fick en väldigt bra förman som trodde på mig och jag lovade lära mig och att bli bäst." Nu är hon teamleder på lastbilsnavsgruppen och engagerad i den digitala resan på företaget.
  0
 • May 22, 2019

  Smartare produktion hos legotillverkaren i Kode

  Reportage Familjeföretaget grundades 1962 och har kunder som Scania, Atlas Copco, Westinghouse och Parker. Nu driver tredje generationen kusiner igenom digitalisering av verksamheten. Läs om deras resa.
  0
 • May 22, 2019

  Boliden satsar på vindkraft

  Miljö Har tecknat ett långsiktigt elförsörjningsavtal med ett företag inom vindkraftsutveckling, vilket innebär utökad produktion av fossilfri el i både Finland och Sverige.
  0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Bror Tonsjö_Anna Lönnroth Reportage

  Anna mitt i digitaliseringsresan i Kode

  "Jag fick en väldigt bra förman som trodde på mig och jag lovade lära mig och att bli bäst." Nu är hon teamleder på lastbilsnavsgruppen och engagerad i den digitala resan på företaget.
  0
 • Bror Tonsjö_Claes Tengström-1 Reportage

  Smartare produktion hos legotillverkaren i Kode

  Familjeföretaget grundades 1962 och har kunder som Scania, Atlas Copco, Westinghouse och Parker. Nu driver tredje generationen kusiner igenom digitalisering av verksamheten. Läs om deras resa.
  0