Carl Gustaf M4. Foto: Saab.

Feb 12, 2019

Saab får order från amerikanska armén


Ordervärde 170 miljoner kronor.

Saab och den amerikanska armén har undertecknat ett flerårigt ramavtal om leverans av vapensystemet Carl-Gustaf® M4. Ordervärdet på den första leveransen uppgår till cirka 170 MSEK och leveranserna beräknas ske under 2019.  

Det nyligen undertecknade ramavtalet löper under 3 år och ger den amerikanska armén möjlighet att lägga beställningar på Carl-Gustaf M4-system till ett värde av ca 380 MSEK. Det rekylfria 84 mm granatgeväret Carl-Gustaf är ett stridsbeprövat system med kapacitet att användas i krävande miljöer och ger soldaterna den överlägsna kapacitet som krävs för att dominera slagfältet.

Systemet har hela tiden moderniserats och förbättrats för att uppfylla användarnas föränderliga behov. Bland andra viktiga förbättringar har den senaste versionen Carl-Gustaf M4 minskat vikten från 10 kg till mindre än 7 kg.

– Avtalet är resultatet av många års utmärkt samarbete mellan Saab och de amerikanska myndigheterna. Ordern är ett tydligt bevis på det förtroende som användaren har för både Carl-Gustaf-systemet och Saab som leverantör, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.

 – Carl-Gustaf har länge varit de amerikanska specialstyrkornas utvalda understödsvapen. Systemet används av infanteristyrkor i flera operationsområden och nu även av amerikanska marinsoldater. Vapensystemets banbrytande kapacitet och den flexibilitet som olika tillgängliga ammunitionstyper ger kommer att ge ännu större värde till de amerikanska soldaterna, sade Erik Smith, vd för Saab Defense and Security USA.

Sedan vapensystemet Carl-Gustaf först introducerades 1948 har det använts för att understödja avsuttet infanteri i många operationsområden över hela världen. Nya Carl-Gustaf M4 är bakåtkompatibelt med alla ammunitionstyper och förberett för att till fullo utnyttja framtidens ammunition, samtidigt som vikten är betydligt lägre än för föregångaren M3.

Ordern bokfördes under fjärde kvartalet 2018.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • 17137_NORD-NORDAC-PRO-SK-500P-converter Teknik

  Ny frekvensomriktare från NORD

  Med NORDAC PRO SK 500P lanserar NORD DRIVESYSTEMS en serie frekvensomriktare med senaste komponentteknik och ultimata nivåer av funktionalitet, konnektivitet och modularitet. Omriktarna har ett imponerande antal gränssnitt för kommunikation och fältbussar, innovativa egenskaper liksom ett antal expansionsmöjligheter så att de lätt kan integreras i alla typer av automationsarkitektur.
  9
 • Förbättrade prestanda med Silent Tools™ Teknik

  Vibrationsdämpade CoroBore® 825 förbättrar säkerhet och produktivitet

  Specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant lanserar en ny generation CoroBore® 825 vibrationsdämpade finuppborrningsverktyg. Systemet använder Silent Tools™-teknik, med dämpkroppar som är dimesionerade specifikt för att passa alla adapterstorlekar i sortimentet och ge användaren maximala prestanda.
  12
 • Bosch kopplar batteriladdaren till molnet. Teknik

  Bosch förlänger livet på batterier i elfordon med molnlösning

  Battericeller åldras snabbare beroende på livsföring precis som cellerna i människokroppen. Bosch har nu utvecklat en molntjänst som kompletterar det traditionella batterihanteringssystemet i elfordon där laddningsdata från ett flertal elfordon i realtid kan nyttjas för både effektivare och skonsammare laddning.
  15