Carl Gustaf M4. Foto: Saab.

Feb 12, 2019

Saab får order från amerikanska armén


Ordervärde 170 miljoner kronor.

Saab och den amerikanska armén har undertecknat ett flerårigt ramavtal om leverans av vapensystemet Carl-Gustaf® M4. Ordervärdet på den första leveransen uppgår till cirka 170 MSEK och leveranserna beräknas ske under 2019.  

Det nyligen undertecknade ramavtalet löper under 3 år och ger den amerikanska armén möjlighet att lägga beställningar på Carl-Gustaf M4-system till ett värde av ca 380 MSEK. Det rekylfria 84 mm granatgeväret Carl-Gustaf är ett stridsbeprövat system med kapacitet att användas i krävande miljöer och ger soldaterna den överlägsna kapacitet som krävs för att dominera slagfältet.

Systemet har hela tiden moderniserats och förbättrats för att uppfylla användarnas föränderliga behov. Bland andra viktiga förbättringar har den senaste versionen Carl-Gustaf M4 minskat vikten från 10 kg till mindre än 7 kg.

– Avtalet är resultatet av många års utmärkt samarbete mellan Saab och de amerikanska myndigheterna. Ordern är ett tydligt bevis på det förtroende som användaren har för både Carl-Gustaf-systemet och Saab som leverantör, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.

 – Carl-Gustaf har länge varit de amerikanska specialstyrkornas utvalda understödsvapen. Systemet används av infanteristyrkor i flera operationsområden och nu även av amerikanska marinsoldater. Vapensystemets banbrytande kapacitet och den flexibilitet som olika tillgängliga ammunitionstyper ger kommer att ge ännu större värde till de amerikanska soldaterna, sade Erik Smith, vd för Saab Defense and Security USA.

Sedan vapensystemet Carl-Gustaf först introducerades 1948 har det använts för att understödja avsuttet infanteri i många operationsområden över hela världen. Nya Carl-Gustaf M4 är bakåtkompatibelt med alla ammunitionstyper och förberett för att till fullo utnyttja framtidens ammunition, samtidigt som vikten är betydligt lägre än för föregångaren M3.

Ordern bokfördes under fjärde kvartalet 2018.
 • Apr 18, 2019

  Götene Ufo investerar i maskinparken

  Branschnytt -Detta blir en ordentlig kvalitets- och produktivitetsförbättring för vår skärning säger Sven Lans, vd på Götene Ufo AB.
  202
 • Apr 18, 2019

  Salvagnini utökar verksamheten

  Branschnytt Salvagnini Scandinavia färdigställer nu det sista med tillbyggnaden på 360 kvadratmeter, som avser utökad demohall inför den stundande Värnamo Industriexpo den 15-16 maj.
  121
 • Apr 18, 2019

  Sandvik förvärvar amerikanskt bolag

  Nyheter Stärker erbjudandet inom trådlös uppkoppling i gruvor.
  65
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT