Foto: Saab.

Jun 28, 2019

Saab får Nato-order


Den första ordern på ett digitalt flygtrafikledartorn till en militär flygbas.

Saab Digital Air Traffic Solutions (SDATS) har fått en order för installation av ett digitalt flygledartorn vid NATO:s flygbas i Geilenkirchen, Tyskland. NATO:s flygbas i Geilenkirchen kommer att använda det digitala flygledartornet under renoveringen av det nuvarande flygledartornet. Detta är den första ordern på ett operativt digitalt flygtrafikledartorn till en militär flygbas. Leverans kommer att ske under 2020.  

NATO:s flygbas i Geilenkirchen har gett SDATS i uppdrag att leverera det första digitala flygledatornet för NATO, som har stora krav på tillgänglighet och säkerhet.  

– Vi är stolta över att NATO ger oss förtroendet att leverera ett operativt digitalt flygledartorn. Att SDATS väljs för installationen av den första flygbaslösningen är ett fantastiskt genombrott, inte bara för att NATO är beställare, utan för att det innebär att vi tar steget in på både den tyska och den militära marknaden. Med utrustningen kommer NATO att få tillgång till nya funktioner som möjliggörs av en digital flygtrafikledningslösning, säger Per Ahl, chef för Saab Digital Air Traffic Solutions.  

Det digitala flygtrafikledningstornet är ett genombrott inom flygtrafikledning och introducerades 2015 i Sverige när Örnsköldsvik Airport blev den första flygplatsen i världen att använda sig av flygtrafikledning på distans. Idrifttagningen av Örnsköldsvik Airport följdes av Sundsvall Timrå Airport i december 2017, och från och med 2019 kommer flygtrafikledningen vid såväl Linköping City Airport/Linköping-Saab flygplats och Scandinavian Mountains Airport i Sälen att fjärrstyras från Sundsvall. Saab har utvecklat andra generations digitala flygtrafikledningstorn som kommer att installeras i Geilenkirchen.  

Saab Digital Air Traffic Solutions bildades 2016 som ett joint venture mellan Saab och Luftfartsverket (LFV). Genom att kombinera LFV:s unika operativa erfarenhet med Saabs tekniska världsklasslösningar kan Saab Digital Air Traffic Solutions hantera hela processen från planering och implementering till administrationen av flygtrafikledningstjänster. Som leverantör av både teknik- och flygtrafikledningstjänster erbjuder företaget flygplatser i Sverige och utomlands nya och sofistikerade digitala tjänster.   

LFVLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • 17137_NORD-NORDAC-PRO-SK-500P-converter Teknik

  Ny frekvensomriktare från NORD

  Med NORDAC PRO SK 500P lanserar NORD DRIVESYSTEMS en serie frekvensomriktare med senaste komponentteknik och ultimata nivåer av funktionalitet, konnektivitet och modularitet. Omriktarna har ett imponerande antal gränssnitt för kommunikation och fältbussar, innovativa egenskaper liksom ett antal expansionsmöjligheter så att de lätt kan integreras i alla typer av automationsarkitektur.
  6
 • Förbättrade prestanda med Silent Tools™ Teknik

  Vibrationsdämpade CoroBore® 825 förbättrar säkerhet och produktivitet

  Specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant lanserar en ny generation CoroBore® 825 vibrationsdämpade finuppborrningsverktyg. Systemet använder Silent Tools™-teknik, med dämpkroppar som är dimesionerade specifikt för att passa alla adapterstorlekar i sortimentet och ge användaren maximala prestanda.
  11
 • Bosch kopplar batteriladdaren till molnet. Teknik

  Bosch förlänger livet på batterier i elfordon med molnlösning

  Battericeller åldras snabbare beroende på livsföring precis som cellerna i människokroppen. Bosch har nu utvecklat en molntjänst som kompletterar det traditionella batterihanteringssystemet i elfordon där laddningsdata från ett flertal elfordon i realtid kan nyttjas för både effektivare och skonsammare laddning.
  14