Mobile Artillery Monitoring Battlefield Radar MAMBA Crown

Mobile Artillery Monitoring Battlefield Radar MAMBA Crown. Foto: Saab.

Mar 11, 2020

Saab får order värd en halv miljard


Avser livstidsförlängning till brittiska försvarsdepartement.

Saab har fått en beställning från det brittiska försvarsdepartementet på livstidsförlängning och support av artillerilokaliseringssystemet Arthur. Orderbeloppet är 482 miljoner kronor och beställningen bokades i fjärde kvartalet 2019.

Arthur skyddar militära trupper och civila genom att varna för inkommande eld och används även till uppdrag som moteld och eldledning. Livstidsförlängningen består av ett modifieringsprogram som inför modern teknik i systemen för att säkerställa att de behåller sin kritiska förmåga och förblir kostnadseffektiva genom hela den förlängda livscykeln.

-Våra Arthursystem har bidragit till att skydda brittiska trupper i mer än 15 år. Nu ser vi fram emot att fortsätta stärka Storbritanniens artillerilokaliseringsförmåga i många år framöver, säger Anders Carp, chef för Saabs affärsområde Surveillance.

Leveranserna av livstidsförlängningen ska ske mellan 2022 och 2023. Supportkontraktet gäller år 2020 till 2026. Saab utför arbetet i Göteborg och en del av supportarbetet sker på plats på 5th Regiment Royal Artillery i Catterick, Storbritannien. Arthur benämns i Storbritannien som Mobile Artillery Monitoring Battlefield (MAMBA) radar.

-MAMBA har en väl beprövad förmåga som bidragit till att vi under många år har vunnit strider och kunnat skydda trupper och civila. Det är ett system som räddar liv och våra trupper i Catterick kommer under de närmaste sex åren att arbeta tillsammans med Saab för att säkra att vi kan fortsätta hålla utrustningen i drift, säger Jeremy Quin, Storbritanniens minister med ansvar för försvarsinköp.

Saab levererade Storbritanniens första Arthursystem 2003 och sedan dess har de bland annat stöttat insatser i Irak och Afghanistan.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT