Engcon laserhärdning. Foto: Permanova.

May 9, 2019

Så förstärker Engcon sina tiltrotatorer


Resultatet har blivit färre produktionsstopp för kunderna samt minskade kostnader för service och underhåll.

En grävmaskin ska inte bara vara flexibel och hålla en hög teknisk nivå, den ska även vara effektiv, hållbar och leverera ett konsekvent resultat. För att leva upp till dessa krav valde Engcon att, med Permanovas hjälp, förstärka materialet på sina tiltrotatorer för grävmaskiner genom att härda olika delar med laser. Det framgår av ett pressmeddelande.

Så här går det till:

År 1985 introducerades Stig Engström för ett tiltande och roterande aggregat till grävmaskiner. Han lade ner hela sin själ i att utveckla produkten och fem år senare startade han Engcon som idag är världens ledande leverantör av tiltrotatorer. En tiltrotator kan beskrivas som grävmaskinens handled. Den gör att skopan kan rotera obegränsat runt sin egen axel samt tilta 45 grader vilket ger en mycket stor flexibilitet och effektivitet. Tiltrotatorn gör att maskinen inte behöver flyttas för att utföra avancerade moment, den kan ersätta flera andra maskiner och även bidra till mindre manuellt arbete.

Laserhärdning ökar produktiviteten för grävmaskiner

Engcon garanterar att deras utrustning är effektiv och hållbar samt ger ett stabilt och konsekvent resultat med hög produktivitet. För att kunna leva upp till det här löftet började Engcon använda sig av laserhärdning i tillverkningen av sina tiltrotatorer.

-Tidigare hade vi slitbrickor i våra tiltrotatorer och de var rätt besvärliga att byta. Vi var ute efter en mer hållbar och kostnadseffektiv lösning och sökte efter en metod för att förstärka materialet på de ytor som var mest utsatta. Vi började med selektiv härdning med laser som tillåter förstärkning av specifika ytor samt reducerar behovet av efterbearbetning, vilket är en stor fördel. Därför är laserhärdning den perfekta lösningen för oss, säger Emil Martinsson, maskinoperatör på Engcon.

Krister Blomgren, VD på Engcon, fortsätter:

-Ur hållbarhetssynpunkt har laserhärdningen varit en avgörande faktor. Den största vinsten med laserhärdningen är att det har blivit minskade avbrott för kunderna. Det var dessutom en relativt enkel process att addera till produktionskedjan, vilket var viktigt för oss. Vårt mål var att minska risken för avbrott ute i fält genom att stärka upp produkten. Nu behöver vi inte oroa oss för att vi ska få de problemen som vi fick tidigare. Istället kan vi nu med ännu större trygghet säga att vi levererar hållbara och tillförlitliga produkter.

Automatiserad produktionslinje med integrerad härdningsstation

För att optimera sin produktion ännu mer har Engcon i efterhand adderat en robot till deras laserhärdningsstation samt skapat en automatiserad produktionslinje som sammankopplar både CNC-maskiner och härdningsstationer. Det är en stor line som är 50 meter lång och syftar till att få så jämn kvalitet som möjligt med så lite bemanning som möjligt.

-Den här investeringen gör att vi har kunnat flytta hem produktion till Strömsund samt säkrat vår bemanning. Anläggningen gör att vi kan öka produktionen, inte bara för tillfället utan även på sikt då vi kan bygga på systemet och dubblera vår produktion i framtiden. Ett av Engcons stora mål är att fördubbla omsättningen inom några år och den här investeringen, med hjälp av Permanova, gör det möjligt, säger Emil Martinsson, maskinoperatör på Engcon.

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT