Prevent

Skådespelaren Ellen Bergström introducerar nya i tillverkningsindustrin om risker och säkerhet på arbetsplatsen. Fotograf: William Ustav.

Jun 14, 2019

Så får sommarjobbare och nya i industrin koll på risker


– Många olyckor sker den första timmen, dagen eller veckan på jobbet, så det känns oerhört viktigt att kunna erbjuda alla sommarjobbare en ordentlig säkerhetsutbildning när de börjar, säger Angelika Lang på IF Metall.


Som nyanställd eller sommarjobbare i industrin är det mycket nytt att hålla koll på, inte minst när det gäller säkerheten. Nu finns en kostnadsfri webbutbildning som på ett lättsamt och roligt sätt ökar medvetenheten om hur man kan jobba på ett säkert sätt.

Webbutbildningen Ny i industrin är tänkt att ingå i industriföretagens introduktionsprogram för nyanställda och på så sätt bidra till ökad säkerhet och trivsel. I utbildningsfilmerna tar tv-aktuella Ellen Bergström med stor nyfikenhet och entusiasm hjälp av chefer och kollegor för att lära sig arbetsuppgifterna och få koll på säkerheten. Det här är en lärorik och rolig utbildning för den som är ny i industrin.

Utbildningen är framtagen av arbetsgivare och fackförbund tilllsammans, eftersom det ligger i bådas intresse att nyanställda kommer in i jobbet på ett bra sätt.

– Vi måste se till att den som är ny eller jobbar tillfälligt får kunskap om de risker som finns och hur man motverkar skador och olyckor. Säkerheten hänger på att alla arbetar på ett säkert sätt och säger till om något är fel, säger Malin Nilsson på Teknikföretagen.

Angelika Lang på IF Metall menar att utbildningen är extra aktuell nu inför sommarens alla tillfälliga anställningar.

– Många olyckor sker den första timmen, dagen eller veckan på jobbet, så det känns oerhört viktigt att kunna erbjuda alla sommarjobbare en ordentlig säkerhetsutbildning när de börjar.

Genom filmer, övningar och korta informativa texter ökar utbildningen medvetenheten om vilka risker som kan finnas i industrin, hur man ska skydda sig och vem man kan fråga om hjälp. Det finns också tips och råd till företagen om hur de kan använda utbildningen i sin introduktion. En studievägledning med diskussionsfrågor finns också.

Ta del av utbildningen på www.prevent.se/nyiindustrin Den tar omkring 60 minuter att genomföra och avslutas med ett kunskapstest. Alla som fått godkänt resultat får ett intyg på att utbildningen har genomförts.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT