RZ INM

RZ INM Mekaniska investerar i robotiserad kantpresslösning. Foto: Din Maskin.

Jan 28, 2021

RZ INM Mekaniska investerar i robotlösning


– Vi kommer snart att gå in i ett stort projekt där denna investering var absolut nödvändig för oss, säger vd Christoffer Ågren. Se filmklippet.

RZ INM Mekaniska i Västra Frölunda är en legotillverkare som ingår i RZ Gruppen med tolv mekaniska verkstäder runt om i Sverige.

Företaget är specialister inom plåtbearbetning och tillverkar bland annat komponenter som exporteras för slutproduktion i andra delar av Europa. Samarbetet med Volvo 3P är ett exempel, där de bland annat levererar delar till Renaults lastvagnsfabrik i Lyon, Frankrike.

Kompetent robotlösning på endast 28,5 kvadratmeter
Det senaste tillskottet i företagets maskinpark är ett Hyper Bending System, HBS, från den italienska maskintillverkaren Starmatik levererad av Din Maskin i Värnamo. På endast 28,5 kvadratmeter ryms en kompetent robotlösning med 40 tons kantpress från SafanDarley, 25kg Fanuc robot med förladdning av plåtämnen för kortare cykeltider.

– Vi kommer snart att gå in i ett stort projekt där denna investering var absolut nödvändig för oss, säger Christoffer Ågren, VD, RZ INM Mekaniska. Detta är vår första robotisering och det är ju en otroligt intressant teknik som vi har tagit in och gärna fortsätter att vidareutveckla, fortsätter han.

Helt automatiserad bockningsprocess
I cellen finns även automatisk gripdonsväxling och verktygsväxling som medför möjlighet att lägga en produktionskö och producera utan avbrott. Systemet inkluderar allt för att automatisera hela bockningsprocessen; laddning, positionering, bockning, vändning och stapling.

– En stor anledning till att vi valde den här maskinen är att den har en integrerad lösning, vilket gjorde från det att maskinen var på plats till de första produkterna kom ut, så tog det bara tre dagar. Imponerade hur snabbt man kommer igång, säger Christoffer Ågren.

Magnus Levander, säljare på Din Maskin, poängterar också den snabba igångsättningen.

– Att kunden ser att det vi har lovat angående snabb leverans, installation, igångsättning och flexibilitet inte bara är säljsnack, är förstås alltid lika tillfredställande.

Off-lineprogrammering ökar tillgänglighet och ger säkrare kostnadskalkyl
Fredrik Carlsson, produktansvarig på Din Maskin, berättar att hela systemet off-line programmeras med Starmatiks egna mjukvara SimulEasy som genererar program till både robot och kantpress.

– Det är en absolut nödvändighet i dagens högt automatiserade industriella miljö att kunna off-line programmera en sådan här typ av utrustning. Att ha en god tillgänglighet i denna typ av maskinutrustning är jätteviktigt och det får man tack vare off-lineprogameringen. I en robotcell ska man inte programmera, där ska man producera, som jag brukar säga, säger Fredrik Carlsson.

En annan fördel med off-line programmering, speciellt för ett företag som sysslar med legotillverkning är att man redan i ett tidigt skede i processen kan utvärdera och analysera vilka verktyg och gripdon man ska använda samt få en uppfattning om cykeltid. På så vis kan man göra en säkrare kostnadskalkyl på färdig detalj och ge rätt pris till slutkunden, avslutar Fredrik.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT