Foto: igus.

Nov 27, 2019

Rotationsrörelser upp till 7 000 grader


I extremt små utrymmen med twisterband HD.

Rotera kablar och slangar för energi, data och media i höga hastigheter på ett säkert sätt och utan avbrott.

igus har utvecklat twisterband HD så att kablar och slangar kan ledas fram på ett säkert och tillförlitligt sätt även vid roterande rörelser. Den lätta energikedjan är mycket stabil, enkel att fylla och klarar till och med rotationshastigheter på upp till 180 grader per sekund. Den roterar runt sin egen axel. På grund av seriens långa livslängd har igus nu lagt tillytterligare två storlekar i utbudet av twisterband HD-produkter. Dessa nya storlekar är avsedda för särskilt små utrymmen.

Höga rotationshastigheter och ett litet installationsutrymme betyder att energikablar, datakablar och slangar utsätts för hög belastning. Kompakta och tillförlitliga system är särskilt eftertraktade när installationsutrymmena är små, t.ex. i maskinverktyg, och därför har igus lagt till två nya storlekar i sin twisterband HD-serie. Energiförsörjningsserien används redan framgångsrikt i träbearbetningsmaskiner samt i positioneringsenheter för arbetsstycken inom fordonsindustrin. Med twisterband är rotationsrörelser på upp till 7 000 grader möjliga på det vågräta planet och 3 000 grader på det lodräta planet i ett extremt litet utrymme, även vid hastigheter på upp till 180 grader per sekund. Släpringar kan därför ersättas i händelse av en begränsad rotationsvinkel. Olika medialedningar busskablar och till och med vätskor kan ledas fram i ett och samma system, enkelt, kostnadseffektivt och utan avbrott. De invändiga, kompakta höjderna i de nya formaten är 11 respektive 18 mm: optimalt för mycket små installationsutrymmen som exempelvis i vridbord eller på robotar.

Hög styrka tack vare speciella, tekniska konstruktionsegenskaper

twisterband HD är mycket tunn, lätt och lägger sig tätt runt sin egen rotationsaxel. Energikedjan består av individuella kedjelänkar som kan anslutas i varandra med en sprint-och-krok-princip. Det ger en definierad böjningsradie och samtidigt högre stabilitet. Energiförsörjningssystemet är tillverkat av underhållsfria tribopolymerer i vilka ett glasfiberarmerat material arbetats in. Därigenom håller twisterband HD längre. Den starka energikedjan har bevisat sin långa livslängd i igus egna, 3 800 m² stora, testlaboratorium. Tillsammans med chainflex-kablar, vilka är konstruerade för rörelse, uppnådde twisterband HD en mycket lång livslängd i testerna. Energiförsörjningssystemet kan tack vare sin moduluppbyggda konstruktion förlängas eller förkortas efter behov. Kablarna kan enkelt placeras i ledningssystemet och bytas eller förlängas när som helst, vilket är ytterligare en fördel jämfört med släpringar. Twisterband HD-serien finns just nu på lager i fyra olika storlekar med en ytterdiameter från 140 till 500 mm.
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    62
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT