Stefan Nilsson, säljare, och Rajko Kondic, vd för WTJ i Arbrå. Foto: Svensk Verkstad.

Jun 24, 2020

Robotsvetsanläggning och lite överkapacitet bygger framgång i Arbrå


Hälsingeföretaget har riktat in sig på riktigt stora konstruktioner med uppdrag inom den tunga industrin.

WTJ Produktion AB i Arbrå i Hälsingland är underleverantör inom plåtbearbetning, med intriktning stora konstruktioner. 

-Mobila krossverk, stora tunga grävskopor, ramar till släpvagnar till lastbilar, trailerchassi till lastbilar, räknar Stefan Nilsson upp. Han är säljare på WTJ, med kunder främst på den svenska marknaden.

-Orderingången under hösten var enormt bra, berättar Stefan Nilsson för Svensk Verkstad. Omsättningen 2019 var nästan i nivå med året innan och då ökade vi med 40 procent under ett år.

I december gick det ned något, men det är inget som Stefan kopplar till konjunkturen, utan så har det varit historiskt för Hälsingeföretaget WTJ. Den stora tillväxten 2018 genomfördes med befintlig personal och maskinpark.

– Vi löste mycket med övertid och inhyrd personal, men det frestar på att växa, säger Stefan.

Bjässar i verkstaden

I Arbrå förfogar WTJ över 8000 m2 produktionsyta med bland annat med två Bystronic laserskärmaskiner som klarar 2,5 x 6,5 meter och två kantpressar, även dessa från Bystronic, varav den större, 1250 ton, kan bocka 7 meter långa detaljer. Normalt för en liten plåtverkstad kanske är 130-200 ton presskraft, förklarar Stefan.

Här finns även en plasmaskärmaskin och en gasskärmaskin från Messer, samt två ABB svetsrobotar, levererade av Andon, varav den största hanterar artiklar upp till 13 meters längd, 2.5 m i diameter samt 10 ton i vikt.

– Det är en komplett robotcell, en jättestor anläggning. På ena sidan sitter en lägesställare och på andra sidan sitter ett vriddon som man kan rotera långa gods i. Sedan har vi en liten robotcell också, med ett växlingsbord. Där har vi ofta 2 fixturer. Man kan rigga på ena sidan medan roboten svetsar, sedan växlar man själva bordet.

Lägesställare och robot.

Innan jul anlände ytterligare en maskin, en hydraulisk kantpress Ursviken OptiFlex på 200 ton x 3,1/3,5 m med 14 CNC-styrda axlar.

 

Nya 200 tons kantpressen Ursviken OptiFlex.

Överkapacitet en konkurrensfördel

– Med den nya kantpressen säkerställer vi vår kapacitet. Vi har två lasermaskiner som producerar väldigt mycket. De producerar i 2-skift, så det kommer ut väldigt mycket plåt som ska bockas. Händer det då något, att en maskin går sönder eller att personal är sjuk, då behöver man tre stationer för pressningen, förklarar Stefan.
– Vi jobbar hela tiden med att titta på vad som krävs för att vara konkurrenskraftig.

– I och med att vi har två lasermaskiner så har vi alltid haft en otrolig kapacitet där, nästan en liten överkapacitet. Det ska man ha. Det är på det sättet vi kan ta nya marknader, genom att vi kan leverera snabbt. Det är en konkurrensfördel, inte minst när utvecklingen går mot just-in-time. Ingen vill lagerhålla längre, på gott och ont, säger Stefan.

Kvalitet och kostnadsbesparingar med robotsvetsning

Ett nytt projekt som WTJ arbetat med sedan 2018 är ett samarbete med en kund som är marknadsledare i Norden när det gäller väghållning. Det var ett uppdrag som kom in via leverantörsnätverket Qimtek, där WTJ är medlemmar sedan många år tillbaka. Kunden letade en ny leverantör.

– De såg vår potential när vi presenterade oss, berättar Stefan, att vi klarar stora, tunga uppdrag och att vi har robotsvetsning.

– Tidigare svetsades deras artiklar manuellt, men nu började vi titta på hur vi skulle kunna svetsa dem i robot. Det är ju ett sätt att kunna effektivisera, att kostnadsbespara, säger Stefan.

– Det går snabbare, man får en hög kvalitet och en repeternoggrannhet, förklarar han. En människa kan ju glömma att svetsa på något ställe, men en robot gör likadant hela tiden. Det är ett sätt för slutkunden att hålla hög kvalitet och att kunna vara fortsatt konkurrenskraftig i Sverige, Norge och Finland. Dessutom får man bort ett monotont arbete.

– Vi har skyndat långsamt med den här kunden. Vi har gjort tester tillsammans och förändrat lite grand för att få en bättre kvalitet. Man måste säkerställa en hög kvalitet innan man kommer in i en robot. Delarna måste sitta på rätt plats. Det har vi hållit på med under 2019.

Rent generellt ser Stefan en väldigt stor potential inom robotsvetsning och WTJ har rekryterat tre nya medarbetare som enbart ska jobba med det framöver.

– Det är dyrt att svetsa. Konkurrensen hårdnar från alla håll och med robotsvetsning sparar man ju manuella timmar. Sedan kommer manuell svetsning aldrig att försvinna, men robotsvetsning blir ett bra komplement för återkommande artiklar.

Stefan berättar att WTJ räknat på fler uppdrag via Qimtek.
– Vi har inte fått alla jobb, men samarbetet fungerar fantastiskt fint. Det har jag erfarenhet av sedan många många år tillbaka. De är väldigt professionella.

– Särskilt om man har en liten verksamhet eller en liten säljorganisation, då är det klockrent. Det bekväma för inköparna är att Qimtek sköter om att lägga ut alla dokument, så man slipper hålla på med det själv.


Maskinpark:
2 st Bystronic laserskärmaskin 6kw 6500x2500 mm. Skär upp till 25 mm.
Messer plasmaskärmaskin 240 amp. Skär upp till 40 mm.
Messer gasskärmaskin. Skär upp till 200 mm.
Bystronic kantpress 400 ton, 4 meter bred
Bystronic kantpress 1250 ton, 7 meter bred
ABB robot 10 ton 13 meter lång
ABB robot 750 kg
Ursviken OptiFlex, hydraulisk kantpress på 200 ton x 3,1/3,5 m med 14 CNC-styrda axlar

Text: Charlotta Hörnqvist

WTJ
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT