Närings- och innovationsminister Mikael Damberg diskuterar automation med Mats Sundstedt, ägare och vd för FEAL AB, och Johan Frisk, OpiFlex

Dec 15, 2017

Robotlyftet ska lyfta svensk automation


Sverige är i världsklass men våra konkurrenter är snabbare, Säger Damberg

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg gästade för en tid sedan Robotdalen och OpiFlex i Västerås för att presentera Näringsdepartementets automationssatsning Robotlyftet.

– Sverige ligger i världsklass och ökar inom automation, men våra konkurrentländer ökar ännu snabbare, sa Damberg.

Det är den utvecklingen man vill vända med de 110 miljoner på en fyraårsperiod som regeringen skjuter till för att i första hand underlätta för små och medelstora företag att få fart på automationen.

– Sverige ligger femma i världen när det gäller antalet robotar per tiotusen anställda. Och vi ökar med tio procent årligen. Men det räcker inte om vi tittar på några av våra främsta konkurrenter, som ökar ännu mer, exempelvis Danmark, sa ministern.

– Vi hoppas att med den här satsningen ska hjälpa små och medelstora företag att få igång sin automation, inte minst med kunskap om hur man kan ställa om sin produktion och skapa mer jobb, kanske även flytta hem en del produktion, och även rädda jobb som annars riskerar att gå förlorade.

Tillgängligt för alla

Automation och robotar har tidigare varit lönsamt framför allt för storserietillverkning och långa produktionlinjer. Den tron lever säkert många kvar i.

– Det finns många flexibla lösningar idag som många små och medelstora företag inte känner till, så det går att få lönsamhet vid automatisering även i små sammanhang.

– Jag tror man är inne på helt rätt spår här, säger Mats Sundstedt som driver FEAL AB, ett företag som gjort den automationsresa man nu hoppas att många andra små och medelstora företag ska ge sig ut på med Robotlyftet.

– Inför sin första robotisering vet man inte vad man ska göra, man är osäker, det kostar mycket pengar och så vidare. Med professionell hjälp klarade vi det.

– Förhoppningsvis kan det här Robotlyftet bli ett lyft inte bara för Sveriges robotstad Västerås, utan hela landet, säger Mikael Damberg.

– Jag tror Robotlyftet är en viktig del i automatiseringen av Sverige, säger Johan Frisk, vd på OpiFlex, ett mycket bra komplement till Producera i Sverige, som jag tagit initiativ till och som utvecklas bra just nu.

Johan Frisk är också medlem i den rådgivande grupp som Näringsdepartementet lyssnat till i automationsfrågor och han brinner för de här frågorna.

Med pengarna kan Robotdalen växa till ett nationellt centrum i robotteknik.

– Kan vi ta del av de här pengarna så kan vi jobba för hela Sverige, men centrumet för robotteknik kommer alltid att vara här i Västerås och Eskilstuna, säger Erik Lundqvist, Robotdalen.

Nu ska Sverige automatiseras!
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT