Under en heldag på KUKA Techecenter – med föredrag, demonstrationer, lunch och mingel – fick KUKA:s kunder lära sig mer om hur en robot kan vara ett bra komplement till en CNC-maskin. Foto: Kuka.

Nov 16, 2018

Robotar och CNC-maskiner – en effektiv kombination


CNC-maskiner har en noggrannhet och en skärkraft som är svår att överträffa av en robot. Men jämfört med robotar har de nackdelar som att de är oflexibla och innebär förhållandevis stora investeringskostnader.

Under det fräsningsseminarium som genomfördes på KUKA Techcenter i Göteborg den 8 november visade KUKA och en rad samarbetspartners upp vilka möjligheter det finns med att låta en robot ta över moment med något mindre krav på exakthet.

– Vi talar om en noggrannhet i storleksordningen tiondels millimetrar, sa Niclas Fager, Key Account Manager på KUKA under sitt anförande på fräsningsseminariet.  

Seminariet genomfördes tillsammans med System 3R, Tebis och ISCAR. Inbjudna var cirka 25 kunder som representerade olika företag i verkstadsindustrin – bland andra Volvo Cars och Brogren Industries.

Förutom olika föredrag fick de under dagen bland annat även se hur en robot av modellen KUKA KR60 HA, under en oavbruten arbetscykel på sju minuter mer eller mindre sömlöst växlade mellan moment som fräsning, borrning och gradning.

Enligt Niclas Fager är syftet med att lansera robotar för den här typen av bearbetning inte att försöka konkurrera ut CNC-maskinerna.

 Men de båda maskinslagen har fördelar av olika slag och om de kombineras finns flera vinster att göra.

– En CNC-maskin klarar noggrannheter som är hundra gånger exaktare.

Men robotar kombinerade med rätt mjukvara och verktyg är ett kostnadseffektivt komplement som kan hantera något enklare operationer, som borrning, gradning, gängning och enklare fräsning. Förutom bearbetning av metall är robotar lämpade för exempelvis att fräsa ut modeller i frigolit som används vid tillverkning av betongelement.

Även för exempelvis träindustrins bearbetning är robotar effektiva liksom för att skapa modeller och detaljer inom byggnadskonstruktion och arkitektur.

Det finns även möjlighet att använda KUKA:s robotar inom additive manufacturing.

 Med ett så kallat extruder-huvud blir roboten i stort sett till en 3D-skrivare.

 

CNC • Oct 15, 2019

  Familjen Schmidt som i skärande bearbetning

  Reportage När Reinar var 7 år svarvade han häftstift medan brodern Erik, 5 år, matade stången från hallen. Idag arbetar tre generationer i familjeföretaget där gängverktyg alltid har varit huvudprodukten.
  278
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Familjen Schmidt som i skärande bearbetning

  När Reinar var 7 år svarvade han häftstift medan brodern Erik, 5 år, matade stången från hallen. Idag arbetar tre generationer i familjeföretaget där gängverktyg alltid har varit huvudprodukten.
  278
 • John Ericson MAF Reportage

  Säljaren som blev vd

  Redan som nybakad ingenjör fick han anställning som säljare på maskinhandelsföretaget. Idag är han vd och sätter upp riktlinjerna, men han är inte den som detaljstyr.
  391

 • Teknik

  Laserrök - ett hälsofarligt ämne

  Lasermärkning, lasergravering, lasersvetsning med flera är tekniker som vi alla känner till, men hur många av oss känner till att laserröken är ett hälsofarligt ämne?
  14