Bränslecelldrivna Linde Roadster. Foto: Linde Material Handling.

Jan 17, 2019

Revolution möter evolution – nu lanseras bränslecelldrivna Linde Roadster


Teknologin erbjuder en rad fördelar, bland annat sänkta kostnader, minimal miljöpåverkan och snabb påfyllning.


Nu finns Linde Material Handlings revolutionerande truckmodell Roadster tillgänglig med ett av framtidens mest lovande energisystem – bränsleceller.

En av de viktigaste frågorna inom materialhantering är vilket energisystem som är rätt för en specifik applikation. Svaret beror på en rad faktorer – om truckarna ska användas inom- eller utomhus, om de kommer köras under ett eller flera skift, vilken typ av gods som ska hanteras och hur infrastrukturen ser ut. Utifrån det kan man avgöra vilket energisystem som i längden blir mest lönsamt.

– Våra kunder är ute efter ekonomiskt fördelaktiga energilösningar och allt oftare spelar även koldioxidavtrycket en avgörande roll, säger Markus Weinberger, International Product Manager Energy Solutions på Linde Material Handling. Vi erbjuder ett brett urval av energisystem – från elektronisk drift med blysyra- eller litiumjonbatterier till bränselcellsdrivna truckar eller förbränningstruckar drivna på diesel, LPG eller naturgas. Vad som är rätt val beror på kundens verksamhet.

Bränslecellsteknologin som går ut på att producera elkraft i bränsleceller drivna med vätgas räknas som ett av framtidens mest lovande energisystem. På Linde Material Handling har teknologin utvecklats i mer än två decennier och man erbjuder idag marknadens bredaste utbud av bränslecellsdrivna truckar.

Ett av framtidens energisystem

Genom lanseringen av bränslecellsdrivna Linde Roadster möter en extraordinär truck ett extraordinärt energisystem. Truckmodellen har inga A-stolpar vilket ger föraren en oslagbar sikt som förenklar arbetet och ökar säkerheten. Detta är möjligt tack vare truckens konstruktion med överliggande tiltcylindrar som absorberar de belastningar som uppstår vid körning.

– Roadsterns styrkor kommer verkligen till sin rätt i inomhusmiljöer vilket gör att den fungerar optimalt med bränslecellsteknologin, säger Markus Weinberger.

En av de stora fördelarna med bränsleceller är nämligen att det är säkert och rent vilket gör det idealt för inomhusbruk. Bränslecellerna avger inga skadliga emissioner under drift och den enda biprodukt som skapas är värme och rent vatten som pumpas ut i samband med att vätgas fylls på. Själva påfyllningen är en annan fördel med bränslecellsteknologin. På endast tre minuter är bränslecellerna helt påfyllda vilket ger maximal tillgänglighet. Detta är särskilt fördelaktigt för verksamheter med flerskiftsarbete.

Teknologin kräver inte heller något utrymme för batterier eller laddningsstationer vilket skapar extra yta i verksamheten. Förutom de ekonomiska fördelar den maximerade tillgängligheten ger sänker bränslecellsteknologin kostnaderna genom ökad produktivitet, låga vätgaspriser och lång livslängd.

Linde Material Handling, som ingår i KION Group, är en ledande global tillverkare av motviktstruckar och lagertruckar samt leverantör av lösningar och service för intralogistik. Med ett sälj- och servicenätverk i fler än 100 länder finns företaget representerat i alla större regioner världen över. Under räkenskapsåret 2017 genererade Linde MH EMEA (Europa, Mellanöstern, Afrika) en total omsättning på ca 3,1 miljarder EUR (ca 31,5 miljarder SEK) med drygt 11 000 anställda över hela världen. Den globala försäljningen av Lindetruckar uppgick till över 124 000 under 2017.
 • Aug 21, 2019

  Försämrad konjunktur hotar jobben i Västernorrland

  Nyheter Industriföretagen i mellersta Norrland ser ut att ha drabbats snabbare av minskad orderingång från exportmarknaden än industrin i Sverige totalt sett. Det visar en ny rapport från Teknikföretagen.
  0
 • Aug 20, 2019

  Han ska lösa ingenjörsbristen

  Arbetsliv Det nya affärsområdet blir en viktig kugge för att lösa bristen på mer specialiserade ingenjörer hos Clockworks kunder.
  11
 • Aug 20, 2019

  Okuma till stora scenen på EMO

  Branschnytt Bland lösningarna för form- och verkygsindustrin är en av höjdpunkterna en nyutvecklad portalmaskin för 5-sidig precisionsbearbetning av stora arbetsstycken.
  16
 • Aug 20, 2019

  Rekordkvartal för Latour

  Nyheter Men vd ser orosmoln.
  216
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT