David Modig (t.h.) tillsammans med Keith Lopez, vd för Modig Machine Tool US Inc, med Rigimill-maskinen i bakgrunden. USA är Modigs största marknad. Foto: Modig Machine Tool.

Dec 19, 2017

Rekordsnabb maskin ledde till affärer för över 50 miljoner


Maskintillverkaren i Virserum har tillverkat världens snabbaste bearbetningsmaskin för aluminium. En maskin som hade många köpare redan innan den byggdes.

– Det tillhör inte vanligheterna, men i fortsättningen blir det nog mer av det här.

Det konstaterar David Modig, vd för Modig Machine Tool sedan företaget genomfört ett lyckat kundevent med besökare från stora delar av världen. I fokus stod en helt ny maskin som redan innan den byggdes hade många köpare.

Det var i början av oktober som i år 70-åriga Modig Machine Tool i Virserum öppnade portarna för kunder och press, bland annat för att visa sin nya maskin Rigimill – och slå världsrekord i fräsning.

Besökarna kom inte helt oväntat från stora flygplanstillverkare och underleverantörer till flygindustrin runtom i världen. Företag från länder som USA, Kanada, England, Tyskland, Frankrike, Spanien, Turkiet, Schweiz och naturligtvis även Sverige fanns representerade. Modig Machine Tool hittar som världsledande i branschen sina kunder i företag som bland annat Boeing, Airbus, Saab och en rad andra tillverkare av flygplan och flygplanskomponenter.

Snabbast i världen
I fokus för intresset under eventet stod Modigs senast konstruerade maskin – Rigimill. Det är världens snabbaste bearbetningsmaskin för aluminium.

I samband med eventet fick maskinen visa vad den går för och den klarade med marginal att slå det gamla hastighetsrekordet på 14 liter solitt material per minut. Rigimill fräste bort hela 16,4 liter på den där minuten. Nytt rekord, alltså.

För kunder inom flygindustrin är det här allt annat än kuriosa. Här kräver tillverkningen hög avverkningshastighet, hög produktivitet, kostnadseffektiv produktion och i slutänden billiga men avancerade komponenter. Det är de höga kraven som är drivkraften för Modig att tillverka de här speciella maskinerna.

– Du kan jämföra det med bilar, säger David Modig. De flesta klarar sig utmärkt med en Volvo, men ska man åka riktigt fort är man så illa tvungen att köpa en Porsche eller en Ferrari.

– Det handlar om behov. De flesta behöver inte den här kapaciteten, alla är inte pressade på det sättet. Men det är är flygindustrin. Till slut handlar det bara om pris per bit och då måste det gå så det ryker.

Går så det ryker gör det definitivt om Rigimill och det gäller över huvud taget maskinerna som tillverkas hos Modig Machine Tool.

Att det finns behov av en maskin som Rigimill är tydligt. Redan innan den första maskinen var tillverkad hade företaget order på 20 maskiner!

I samband med eventet i Virserum presenterades också företagets framtidsplaner inom produktutveckling, den uppdaterade maskinportfolion i stort och dessutom den planerade fabriken i Kalmar.

– Vi bygger den av flera anledningar, säger David Modig. Vi får inte längre plats här och dessutom kan vi inte ta hand om kunderna på rätt sätt. Vi behöver en stad med tillgång till hotell och restauranger. Det är också svårt att få tag i folk. Att flytta till Virserum eller pendla flera mil är inte alla som vill göra.

Effektivt event
– Under åren har vi inte haft särskilt mycket av den här sortens event. Men det kommer säkert att bli mer och mer av den här sorten. I synnerhet då vi inte deltar på mässor i så stor utsträckning. Att bjuda in kunderna till oss är ett effektivt och bra sätt att visa upp vår teknik och våra produkter.

– Vi brukar delta på IMTS i Chicago och i år var vi på EMO Hannover med 25 man för att marknadsföra oss, men det är egentligen ingen bra mässa för vår del. Den är mest för standardmaskiner, så det finns inte så mycket utrymme för specialmaskiner av den typ vi tillverkar.

– Jag är däremot väldigt nöjd med eventet, slutar David Modig. Jag tror inte det var någon som lämnade oss utan att begära en offert på någon maskin. Jag gissar att eventet genererade försäljning på omkring 50-60 miljoner.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT