Jan 24, 2020

Rengöring med hjälp av ultraljud


Ny rengöringsteknik möjliggör kameraövervakningssystem i CNC-maskiner.

Nu lanserar det tyska företaget HEMA en ny rengöringsteknik; EchoVista, som med hjälp av ultraljud rengör ytor från smuts och vätska. Återförsäljare för detta i Sverige är MEKOM, Mekankomponenter S AB.

Tekniken gör det möjligt att ta bort vätskor, is och andra ämnen från en yta, vilket exempelvis kan användas i säkerhetskameror utomhus eller i kamerasystem i bearbetningsmaskiner. Den första tillämpningen av EchoVista-tekniken som HEMA lanserar, kommer att vara ett kameraövervakningssystem för CNC-maskiner.

– Redan första gången jag hörde om EchoVista insåg jag möjligheten för kameraövervakning i bearbetningsmaskiner och vilket lyft det kan skulle kunna bli för många utav våra kunder, säger Bengt Hörstrand VVD på MEKOM.

EchoVista-tekniken bygger på att vätskedroppar och smuts, på glasskyddet på kamerans linssystem, avlägsnas med hjälp av ultraljudsvågor. Systemet klarar även av att avlägsna vätska och smuts på välvda ytor. Eftersom systemet inte innehåller några mekaniskt rörliga delar är det praktiskt taget underhållsfritt.

Ultraljudsvågor genereras via en transduktor och skickas parallellt med ytan. När ultraljudsvågorna stöter emot vätska på ytan skapas en cirkulationsrörelse av energin från ultraljudsvågorna, vilket gör att vätskan avlägsnas från ytan. Vätskan kan även försvinna genom avdunstning och även detta med hjälp av energin från ultraljudsvågorna.

– Kameraövervakning i bearbetningsmaskiner är bara början för EchoVista, fortsätter Bengt Hörstrand. Vi ser många andra möjligheter för tekniken i framtiden som hjälp för kunder att utveckla sina produkter med hjälp av EchoVista-tekniken. Bland annat inom fordon, flyg och marina applikationer m.m.

Premiär i Sverige för visning av denna teknik är på Underhållsmässan i Göteborg som hålls 10-13 mars 2020. MEKOM ställer ut i monter A04:10.

– Oavsett om du jobbar med underhåll eller inte är du välkommen till mässan för en demonstration, hälsar Bengt välkomnande.

Kontaktperson: Bengt Hörstrand, Affärsområdesansvarig/VVD Kontakt: bengt@mekom.se 036-38 78 67

HEMA Machinen und Apparateschutz GmbH 

Maskinbyggarnas leverantör sedan mer än 40 år. Utveckling och tillverkning av maskinskydd, maskinsäkerhetsfönster, teleskopfjäderskydd och avstrykare m.m. HEMA har även unika lösningar på kläm- och låssystem i linjära, roterande och axiella rörelser. Genom sitt helägda dotterbolag EchoVista GmbH sker utvecklingen av produkten EchoVista.


MEKOM - Mekankomponenter S AB 

Ett familjeägt bolag inom Mared Invest med säte i Huskvarna. Vi hjälper till att hitta lösningar, allt från produktutveckling till lagerhållning av standardprodukter eller specialkonstruktioner. Med komponenter från väl utvalda leverantörer har vi i över 30 år hjälpt konstruktörer, produktutvecklare, produktionstekniker, servicetekniker, underhållsingenjörer och inköpare, i enmansbolag till stora koncerner, att hitta rätta lösningar och produkter. www.mekom.se  
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Teknik

    Dubbelt slipar bättre

    Beprövad TYROLIT-teknik med betydande förbättringar – det är nya TWIN FLAP-lamellrondellen.
    13