Blechexpo

Foto: Blechexpo.

Nov 6, 2019

Rekordmånga utställare när Blechexpo sparkar igång


Men plåtmässan i Stuttgart är föremål för motstridiga känslor i branschen. Hör några röster från plåtbranschen i Sverige.

– Mässan är viktig för oss och vi har ställt ut där i många år, säger Joakim Dovrén, på Cidan Machinery.

– Vi får för lite förfrågningar för att det ska vara värt det, säger å andra sidan Klas Wallström på Waterjet Sweden.

– Mässan växer och är viktig för oss, menar Trumpfs Stefan Wallén.

Oavsett vad man tycker om mässan och huruvida man deltar eller inte så är det dags för den nu. Blechexpo äger rum parallellt med den kompletterande mässan Schweisstec mellan 5 och 8 november.

Det finns alltså delade meningar om mässan som betraktas som EuroBLECHs lillebror och som arrangeras på mässan i Stuttgart parallellt med Schweisstec vartannat år.

Många ser det som en fördel att ha den mindre mässan i mellanåret, andra betraktar den snarast som onödig.

Fördel för gillarna - mässan växer

Men det är fördel för gillarna. Mässan växer nämligen. Rekordmånga 1 500 utställare är anmälda till mässan och de tar upp en 15 procent större yta än tidigare. Dessutom ökar internationalismen. Utställare från andra länder än Tyskland har fördubblats sedan det begav sig senast, 2017.

Blechexpo har seglat upp till plats nummer två bland världens plåtmässor. EuroBLECH är naturligtvis nummer ett. Här är omfattas alla aspekter av termisk och mekanisk bearbetning av plåt, rör och profiler, svetsning och fästteknik, medan Schweisstec hanterar kompletterande tekniker. Tillsammans erbjuder de två mässorna ett heltäckande plåtevent.

Foto: Blechexpo.

På kvällen den första dagen av mässan, den 5 november, arrangerar Stahlnews.de GmbH & Co. KG det fjärde Stahlnews Expert Meet för att främja utbyte av idéer. Evenemanget har fått rubriken "Stålindustrin i tider för globalisering och industri 4.0".

Mässan i Stuttgart är dessutom synnerligen lättillgänglig, då den ligger i direkt anslutning till flygplatsen. Det gör att man som exempelvis svensk besökare kan pricka in flyg för att tillbringa en heldag på mässan och flyga hem igen utan att behöva tänka på hotellövernattningar.

Cidan väljer Blechexpo...

Cidan Machinery i Götene, med anor ända från 1907, erbjuder plåtbearbetningsutrustning som kantvikmaskiner, maskingradsaxar, klippsträckor och programvaror. Göteneds- och CIDAN-maskinerna tillverkas i Götene i Sverige, medan maskiner för coilhantering tillverkas i Österrike av dotterbolaget Forstner. USA är företagets enskilt största marknad, lika stor som hela den europeiska marknaden.

– Vi har ställt ut på Blechexpo i många år. Det är en väldigt viktig mässa för oss, både för att presentera nyheter och för att bibehålla och knyta nya kundkontakter, säger Joakim Dovrén, försäljningschef på Cidan Machinery.

– Vi kommer att visa upp ganska många maskiner. Två kantvikningsmaskiner tillverkade av Cidan Machinery i Götene och två stycken klippsträckor, tillverkade av Forstner, vårt dotterbolag i Österrike. Vi kommer även att visa upp mycket mjukvara från vårt andra österrikiska bolag, nuIT.

Kantvikningsmaskin FX30 PLUS med nyheten "justerbart bockcentrum" för automatisk justering mellan tunna och tjocka plåtar. Foto: Cidan Macinery.

– Det blir flera produktnyheter inom mjukvara, men även inom kantvikningsmaskinerna. Mjukvara och automatisering något som kunderna efterfrågar alltmer.

– Vår marknad är fortsatt väldigt god. Vi säljer mycket maskiner till östra Europa samtidigt som de skandinaviska marknaderna är jättestarka. Våra kunder är främst små och medelstora företag och i östra Europa vinner de alltmer framgång. De har råd att investera. Det ser vi är en tydllig trend, samtidigt som det går fortsatt jättebra i hela Skandinavien.

...liksom Trumpf

– Blechexpo har vuxit med åren och är en viktig mässa för TRUMPF. Dessutom är det ju hemmaplan för oss då TRUMPFs huvudkontor ligger strax utanför Stuttgart, säger Stefan Wallén, försäljningschef för Trumpfs svenska bolag Trumpf Maskin AB.

– TRUMPF kommer att fokusera på digitalisering och smarta automatiseringslösningar. Vi kommer att demonstrera ett helt sammankopplat system och presentera nya mjukvarulösningar som visar hur digitalisering kan göra människors arbetsliv enklare.

– En klar trend nu är just sammanlänkad produktionsmiljö i en SmartFactory, säger Stefan Wallén.

Digitalisering underlättar plåtbearbetares dagliga arbete. Trumpf kommer att visa upp nya lösningar för uppkopplad tillverkning på Blechexpo. Foto: Trumpf.

...men WJS ställer inte ut

– Vi har inte ställt ut på Blechexpo sedan 2015. Vi tycker att vi får för lite förfrågningar för att det ska vara värt det, förklarar Klas Wallström, marknadschef på Water Jet Sweden.

– Jag tycker att mässor har fått en annan roll idag, tillägger han, så då gäller det att välja rätt mässa. Man ser ju hur handeln generellt har förändrats och blivit mer digital. Mässor är inte längre det enda sättet att hitta leverantörer på. Vi väljer att ställa ut på EuroBLECH och då satsar vi ordentligt i stället.

Amadas svenska bolag ställer inte heller ut på BlechExpo. Däremot missar företaget aldrig att exponera sig och sina produkter på EuroBLECH i Hannover.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT