Scania Södertälje. Foto: Carl-Erik Andersson.

Mar 20, 2018

Rekordår för Scania


Samtidigt jäser ett missnöje med löneutvecklingen bland de anställda på Scania.

Scanias nettoomsättning steg till rekordhöga 119,7 miljarder kronor för helåret 2017, en ökning med 15 procent jämfört med föregående år. Leveranser av lastbilar nådde den högsta nivån någonsin och efterfrågan på nya lastbilsprogrammet var god. Högre fordons- och servicevolymer påverkade resultatet positivt och motverkade högre kostnader för drift av dubbla produktprogram, begränsningar i leverantörskedjan och en ogynnsam marknadsmix.

Rörelseresultatet 2017 uppgick till 12,4 miljarder kronor (6,3),vilket gav en rörelsemarginal på 10,4 procent. Under 2017 översteg orderingången för första gången 100 000 fordon, tack vare den nya lastbils-generationen och vår globala räckvidd. Orderingången för lastbilar steg med 30 procent jämfört med föregående år. Den goda efterfrågan på lastbilar fortsatte i stora delar av Europa. I Eurasien fortsätter Rysslands starka återhämtning. Utvecklingen i Latinamerika är positiv med fortsatt god efterfrågan i Argentina och en svag förbättring i Brasilien.

I Asien ökade efterfrågan främst i Iran och Kina. Orderingången för bussar ökade med 11 procent, främst relaterat till Ryssland och Iran. För affärsområdet Engines var orderingången stark i alla segment. Tillväxten i servicevolym fortsätter och intäkterna uppgick till rekordhöga 23,7 miljarder kronor, en ökning med 10 procent (8 procent i lokala valutor).

Samtidigt jäser ett missnöje med löneutvecklingen bland de anställda på Scania och flera andra stora verkstadsbolag, enligt Sveriges Radio. Ingenjörerna tycker inte att de får ta del av de goda tiderna i form av högre löner enligt Lisa Lorentzon som är ordförande för Akademikerföreningen på Scania.

– Om inte företaget kan betala mer ett år som detta, när ska det då någonsin hända? undrar Lisa Lorentzon ordförande för Akademikerföreningen på Scania, enligt Sveriges Radio. 

I ett gemensamt upprop på Volvo, Scania, Sandvik och ABB kräver Sveriges Ingenjörer att företagen nu  ska "visa dem pengarna". Ingenjörernas löneavtal ska enligt både arbetsgivarsidan och facket kunna ge mer i goda tider och mindre när företagen går sämre.

Men det fungerar inte menar Lisa Lorentzon eftersom arbetsgivaren bara ger löneökningar på 2,38 procent, vilket är samma som året innan. 

Teknikföretagen har dock en annan åsikt. 

– Vår uppfattning är absolut att bolagen har följt avtal och har iakttagit de intentioner som finns, säger Marcus Dahlsten, biträdande förhandlingschef, enligt Sveriges Radio.

Han menar att bolagen lagt sig en bra bit över 2 procent per år, men att Sveriges Ingenjörer inte tycker det är tillräckligt. 
    Annons
  • Därför ska du återvinna ditt guld

    Återvunnet guld ger 200–4000 gånger mindre koldioxidavtryck än guld brutet ur gruvor. Marknadsför du att du återvinner och återanvänder guld? Om inte är det hög tid att börja.
    0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT