Foto: Jernbro.

Sep 29, 2020

Rätt kompetens inom svets och maskinbearbetning avgörande för LKAB Mekaniska


Uppdraget innefattade leverans och tillverkning av 13 palletsramar, 39 palletsarmar och 65 drivkedjeenheter.

I projekt Ny kylare KK 3 valdes LKAB:s dotterbolag LKAB Mekaniska som huvudleverantör, som i sin tur valde Jernbro som en av sina huvudleverantörer. Projektets syfte är att byta ut pelletskylaren i Kiruna Kulsinterverk 3 som nu har varit i drift i 25 år.

LKAB Mekaniska hade som krav att leverantörer skulle uppfylla kvalitetskraven EN 3834-3 för svetsning, men även att kunna jobba nära dem och finnas lokalt. Detta uppfyllde Jernbro. Kravet på rätt kompetens inom grovsvetsning, som är nödvändigt när det är så tjocka, stora och tunga plåtar, liksom kravet på behövlig maskinpark för maskinbearbetning, uppfyllde Jernbro också. Resultatet blev leverans och tillverkning av 13 palletsramar, 39 palletsarmar och 65 drivkedjeenheter.

– Vi är jättenöjda med att alla delleveranser har genomförts enligt våra önskemål. Vi ser nu fram emot en fullt fungerande maskin som kyler ner järnmalmspelletsen för att kunna tas om hand för vidare distribution, säger Jan Andersson på LKAB Mekaniska.

– Vi är en stark leverantör eftersom vi är kompletta gällande svetsning och maskinbearbetning, men även för att vi är certifierade enligt de rätta normerna SS-EN ISO 3834-3. Vi kan dessutom frakta dessa stora volymer, som det ändå handlar om, säger Mikael Fors på Jernbro i Kiruna. Exempelvis mäter en av delarna, en jättestor ring, hela 27 meter i diameter och det vi har levererat väger drygt 300 ton totalt.

– Det som har komplicerat projektet är att materialleverantörerna har varit långt borta från oss och att det har varit stora volymer att frakta. Men med god planering och gott samarbete med leverantörer och vår maskinbearbetning i Avesta har leveranser skett enligt leverantörens önskemål, berättar Mikael.

Delleveranserna har skett från årsskiftet fram till och med maj. I juni till juli ägde slutmonteringen och provmonteringen rum i LKAB:s truckverkstad i Mertainen, utanför Kiruna. Nu i september 2020, under ett stopp för förebyggande underhåll, ska allt transporteras till Kiruna för uppmontering. I slutet av oktober är planen att driften och produktionen ska vara igång.

Loading...

MEST LÄSTA

    Annons
  • Svetsproduktivitet i toppklass med X5 FastMig

    Svetsarens yrkesskicklighet är självklart grundläggande för snabb och effektiv svetsning, men den kan inte utnyttjas fullt ut om den inte matchas med rätt utrustning. Hur kan en svetsmaskin öka bågtidsfaktorn och skapa en produktivitet i toppklass?
    84

SENASTE NYTT