Några av alla de som arbetat med SWAN-munstycket. Foto: GKN.

Jun 13, 2018

Raketmunstycke från Trollhättan på väg


Nu byggs en ny verkstad upp i Trollhättan för att klara den ökade volymen.


GKN Aerospace i Trollhättan har den 1 juni paketerat och skickat ett av sina SWAN-munstycken till kunden ArianeGroup (AGS) i Vernon. Detta är det andra munstycke som levereras, ett år efter det första.

Leveransen är ett lyckat steg på en lång väg av utvecklingsarbete, och samtidigt ett tidigt steg i en lång rad leveranser till det europeiska bärraketsprogrammet. Produktionen ska nu intensifieras och år 2022 är planen att GKN ska leverera 11 munstycken om året till raketens Vulcain 2.1-motor. Fram till dess ska produktionstakten gradvis ökas, och redan i år ska ytterligare tre munstycken levereras till AGS.

Munstycket bygger på teknik utvecklad i Trollhättan och innebär en kraftig reduktion av komponenter, med 90 procent färre delar. Munstycket innebär även en kostnadsreduktion på 40 procent och att produktionstiden kortas med en tredjedel. Nu byggs en ny verkstad upp i Trollhättan för att klara den ökade volymen.

Arbetet är en del av det europeiska rymdsamarbetet inom ramen för European Space Agency (ESA), där Sverige är med och stöttar Europas förmåga att ha oberoende tillgång till rymden. Sverige och Trollhättan har varit ett centrum för tillverkningen av raketmunstycken sedan 70-talet. 
Loading...

MEST LÄSTA

  Annons
 • Låt roboten sköta gradningen

  Gradning är en ständigt återkommande stötesten för alla aktörer i svensk industri. Här finns enorma besparingar att göra, menar Roger Cronholm på Schunk.
  243

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Dubbelmässa breddas med automotivefokus

  Den 27-28 mars arrangeras Advanced Engineering parallellt med Elektronikmässan, smart för både utställare och besökare eftersom mässornas målgrupper tangerar varandra.
  49