Foto: Prototal

Mar 26, 2018

Prototal: Nu tillverkar vi i kubik


Med Multi Jet Fusion-tekniken möjliggörs serietillverkning i antal som tidigare inte förknippats med 3d-printing. Företaget har nu investerat i fler skrivare för att möta den ökade efterfrågan.


Under hösten 2017 installerade Prototal sin första HP Multi Jet Fusion 4200, som ett första steg att förstärka företagets digitala tillverkning av plastkomponenter. Med MJF-tekniken möjliggörs serietillverkning i antal som tidigare inte förknippats med 3d-printing. Man har full möjlighet till löpande uppdateringar utan några verktygsändringar.

Denna 3D-printteknik har mottagits mycket väl av kunderna för såväl prototyptillverkning som serieproduktion, så för att möta den ökade efterfrågan och ta fler steg inom digital tillverkning har Prototal nu investerat i ytterligare två stycken HP Multi Jet Fusion 4200.

Maskinerna är redan i produktion och ger ökad kapacitet och snabbare leveranser.

-Vi har byggt ett särskilt rum där maskinerna är installerade, berättar företagets marknadschef Jonas Sandwall för Svensk Verkstad. Rummet har särskild styrning av temperatur och luftfuktighet för att säkra bästa produktionskvalitet.

-Vi har också byggt ett särskilt rum för materialhantering och efterbehandling av MJF-detaljerna. Efterbehandling kan till exempel omfatta blästring, infärgning, putsning eller lackering.

Gör det omöjliga möjligt
Glöm de traditionella reglerna för hur en detalj ska och kan tillverkas. Med 3d-printing konstruerar du fritt utifrån design och funktion. Man kan till exempel addera invändiga luftkanaler och på så sätt reducera antalet komponenter och vikt.


Bearbetning
Önskar du finare toleranser eller bearbetare ytor? MJF-detaljer lämpar sig mycket väl för efterföljande fräsning och svarvning.

Montering
Att eftermontera gänginsatser, hylsor eller till exempel bussningar går utmärkt med MJF-modeller. Rådfråga Prototal för lämpliga dimensioner.

MJF - Multi Jet Fusion

Med häpnadsväckande snabbhet och upplösning sätter printern en ny standard för vad som är möjligt inom 3D-printing. Maskinen är idealisk för såväl prototyper som serietillverkning i antal som man tidigare inte förknippat med additiv tillverkning. Maskinen erbjuder finare detaljrikedom och upplösning än motsvarande metoder som tillverkar med termoplast. Detaljer printas i PA12 och har egenskaper som överträffar selektiv lasersintring, SLS.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • dmgmori Reportage

    Globala jätten till Elmia Verktygsmaskiner

    Inom 30 mils radie från Jönköping hittar verktygsmaskinstillverkaren 80 procent av sina svenska kunder. Därför är det en självklarhet att ställa ut på Elmia Verktygsmaskiner.
    232