På bilden från vänster Abdullahi Hussein, Judith Eriksson och Dan Granström hos Protab. Foto: Protab.

Mar 23, 2017

Legotillverkaren tänker växa: säkrar arbetskraft med lärlingssystem


— Det är svårt att rekrytera utbildade killar och tjejer till industrin och det här är ett sätt för oss att bidra till branschens långsiktiga utveckling, berättar Jens Johansson, vd.

Tillverkningsföretaget Protab med verksamhet i Vindeln och Nordmaling satsar på det nya nationella konceptet med gymnasielärlingar där eleverna får sin yrkesutbildning både på skolan och arbetsplatsen.

Utbildningen som sker hos Protab är ett samarbete med Dragonskolans Industritekniska programs lärlingsutbildning, i Umeå. Utbildningen är upplagd så att eleverna varvar en vecka på skolan och två veckor på arbetsplatsen. Lärlingsutbildningen har ett attraktivt upplägg där eleverna får en gymnasial lärlingsanställning av företaget under studietiden och får en lärlingslön under studierna. Studierna ger även högskolebehörighet.

Konceptet Svensk Gymnasielärling är ett initiativ av det svenska arbetslivet i samarbete med Skolverket och finns inom flera utbildningsområden med en efterfrågan på yrkeskompetens.

Protab är specialister på att tillverka åt andra företag. Huvudkunderna är flera av de stora maskin- och utrustningstillverkarna inom skog, entreprenad och jordbruk i Umeå och Vindeln men återfinns även inom pumpindustrin. På kundlistan återfinns bland andra Sulzer Pumps, Atlas Copco, Cranab, Komatsu, Indexator och Texor.

Tillväxtstrategi och behov av arbetskraft

Protab har snart funnits i 30 år och tillväxtstrategin är uttalad sedan några år tillbaka. Koncernen har haft en god orderingång det senaste året. Behovet av arbetskraft står klart och tydligt framför dörren.

— Protab växer lokalt och våra kunders produkter används globalt. Vi behöver öka tillgången till välutbildad kompetens. Det är vi inte ensamma om utan det är en av branschens stora fokusfrågor för framtiden just nu. Därför är den här utbildningen helt rätt att satsa på, säger Jens.

Protabs vd Jens Johansson med siktet mot framtiden. Foto: Per Norell.

Värnar glesbygden och ger ett försprång

— Jag ser många fördelar för studenterna. De får en lärlingslön under hela studietiden, de kommer rakt in i arbetslivet och får en gedigen utbildning både på skolan och på arbetet. De kommer att vara riktigt duktiga och har ett stort försprång när de tar examen, säger Jens.

— En annan viktig aspekt är att eleverna har möjligheten att bo kvar på hemorten under hela utbildningen eftersom den varvas med perioder på jobbet och skolan. Det är bra för alla, särskilt för oss som har verksamheten på mindre orter och de ungdomar som bor i inlandet och inte är sugna på att flytta till en större stad, säger han.

Bakom initiativet med det nya konceptet svensk Gymnasielärling står bland annat industrimannen Carl Bennet, Västsvenska Handelskammaren och Skolverket.

Jens Johansson berättar för Svensk Verkstad att Gymnasielärling är ett pilotprojekt som sker i begränsad omfattning där bland annat Västerbotten ingår. Han rekommenderar andra företagare som är intresserade av lärlingskonceptet att kontakta Skolverket.

Länktips från Jens:

www.gymnasielarling.se

www.skolverket.se/larlinscentrum

Är du intresserad av att söka till Protabs lärlingsutbildning?

Kontakta vd Jens Johansson, Jens.Johansson@protab.se.

Ansökningstiden för att söka till lärlingsutbildningen är 12 april till 4 maj.

Protabs historia började i slutet av 1980-talet i den lilla byn Slipstensjön i Västerbotten, nio mil nordväst om Umeå, med två unga, uppfinningsrika och händiga maskintekniker. Där hyrde Jan Hörnberg och Sören Häggström en verkstadslokal, lånade pengar och köpte en toppmodern CNC-svarv med robot. Idag består Protab av två dotterbolag, ett i Vindeln och ett i Nordamling, med en omsättning på ca 70 miljoner kronor. Ambitionen är att fortsätta växa.

cnc    Annons
  • Svetsproduktivitet i toppklass med X5 FastMig

    Svetsarens yrkesskicklighet är självklart grundläggande för snabb och effektiv svetsning, men den kan inte utnyttjas fullt ut om den inte matchas med rätt utrustning. Hur kan en svetsmaskin öka bågtidsfaktorn och skapa en produktivitet i toppklass?
    101
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT