Per Thorsell. Foto: Profilgruppen.

Oct 24, 2018

Bygget av nya produktionsanläggningen i Åseda har inletts


Profilgruppens mångmiljonsatsning som beräknas stå klar 2019/2020 har påbörjats och aluminiumföretaget levererar samtidigt ett starkt tredje kvartal.

Profilgruppens intäkter ökade till 354,3 Mkr (314,1) i tredje kvartalet, vilket är 13 procent upp jämfört med föregående år. En betydande del av ökningen är driven av ett högre marknadspris på råvara, skriver bolaget i delårsrapporten. Under kvrtalet levererades cirka 6900 ton (6600) aluminiumprofiler, en ökning om cirka 5 procent jämfört med motsvarande period 2017.  Rörelseresultatet landade på 22,4 Mkr (20,7), vilket ger en rörelsemarginal om 6,3 procent, en minskning från fjolårets 6,6 procent.

"Vi levererar ett starkt kvartalsresultat i grunden, men tyngs resultatmässigt av störningar i vår nya produktionsanläggning i dotterbolaget PG&WIP," säger Profilgruppen koncernchef Per Thorsell. "Det positiva är att vi under kvartalet löst de process- och kvalitetsproblem som uppkommit och att produktionen nu successivt trappas upp för att under slutet av fjärde kvartalet producera enligt plan."

Investeringarna har under de första nio månaderna 2018 uppgått till 72,6 miljoner kronor. Av dessa rör 8,4 miljoner dotterbolaget PG&WIP i Åseda, där bland annat en ny automatiserad produktionsanläggning för inredningsdetaljer taktat upp under första halvåret. Under året har även den stora investeringen i Åseda inletts. Profilgruppen aviserade tidigare i år en investering om totalt cirka 310 miljoner kronor, avseende en ny produktionsanläggning för strängpressning av aluminiumprofiler. Projektet är uppstartat och hittills har 30,3 miljoner kronor lagts in i projektet. Resterande ca 34 miljoner avser utveckling av företagets it-system samt löpande förbättringar.

"Jag tycker att alla områden i verksamheten gör ett mycket gott arbete och kontinuerligt utvecklas för att skapa än mer kundnytta och effektivitet. Arbetet med byggnationen av vår nya pressanläggning löper samtidigt på enligt plan och stärker ytterligare kraften och ambitionen i hela organisationen,” säger Per Thorsell.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • 17137_NORD-NORDAC-PRO-SK-500P-converter Teknik

  Ny frekvensomriktare från NORD

  Med NORDAC PRO SK 500P lanserar NORD DRIVESYSTEMS en serie frekvensomriktare med senaste komponentteknik och ultimata nivåer av funktionalitet, konnektivitet och modularitet. Omriktarna har ett imponerande antal gränssnitt för kommunikation och fältbussar, innovativa egenskaper liksom ett antal expansionsmöjligheter så att de lätt kan integreras i alla typer av automationsarkitektur.
  6
 • Förbättrade prestanda med Silent Tools™ Teknik

  Vibrationsdämpade CoroBore® 825 förbättrar säkerhet och produktivitet

  Specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant lanserar en ny generation CoroBore® 825 vibrationsdämpade finuppborrningsverktyg. Systemet använder Silent Tools™-teknik, med dämpkroppar som är dimesionerade specifikt för att passa alla adapterstorlekar i sortimentet och ge användaren maximala prestanda.
  11
 • Bosch kopplar batteriladdaren till molnet. Teknik

  Bosch förlänger livet på batterier i elfordon med molnlösning

  Battericeller åldras snabbare beroende på livsföring precis som cellerna i människokroppen. Bosch har nu utvecklat en molntjänst som kompletterar det traditionella batterihanteringssystemet i elfordon där laddningsdata från ett flertal elfordon i realtid kan nyttjas för både effektivare och skonsammare laddning.
  12