May 2, 2018

PrimeTurning ™ för invändig svarvning


Svarvning i alla riktningar – nu även inifrån och ut.

Efter förra årets framgångsrika lansering av PrimeTurning™ som metod och verktyg för utvändig svarvning presenterar nu Sandvik Coromant ett CoroTurn® Prime SL-huvud som gör att processen även kan användas i invändiga svarvningsoperationer. Det nya SL-huvudet är särskilt väl lämpat för tillverkningsområden inom olja- och gassektorn, flygindustrin och andra branscher där bearbetningsdiametrarna överstiger 90 mm (3,5 tum) och överhängen är upp till 8–10xD.  

”CoroTurn Prime SL-huvudets inifrån-och-ut-bearbetning i kombination med PrimeTurning-tekniken ger en lösning med utmärkt spånavgång och spånkontroll”, säger Håkan Ericksson, Product Manager – General Turning på Sandvik Coromant. ”Det innebär i sin tur att tillverkarna kan uppnå fantastisk ytjämnhet, samtidigt som produktiviteten, verktygslivslängden och maskinutnyttjandet blir bättre.”

Med PrimeTurning-tekniken går, till skillnad från vid konventionell svarvning, verktyget in i materialet vid komponentens chuckände och avverkar sedan material på väg tillbaka ut mot hålutgången (inifrån-och-ut). Det möjliggör tillämpningen av en jämförelsevis liten ställvinkel, vilket leder till märkbara produktivitetsvinster. Det är dock också möjligt att vid behov använda en variant med omvänt skärläge där PrimeTurning-tekniken kan köras i motsatt riktning (utifrån-och-in).

För invändig svarvning med PrimeTurning finns två skärtyper: A-type för profilsvarvning, finbearbetning och lätt grovbearbetning, samt B-type för grovbearbetning till finbearbetning.

Hastighet och matning kan i praktiken fördubblas med PrimeTurning. Det beror på att den lilla ställvinkeln och den högre äntringsvinkeln genererar tunnare och bredare spånor som fördelar belastningen och leder värmen bort från nosradien, vilket innebär högre skärdata och/eller livslängd. Eftersom svarvningen dessutom utförs i riktning bort från skuldran finns det ingen risk för spånstockning, vilket är en vanlig och oönskad effekt vid konventionell invändig svarvning.

Med CoroTurn Prime SL-huvuden kan kunden sätta ihop en mängd olika verktygskombinationer med hjälp av ett litet lager adaptrar och skärhuvuden. SL-huvuden finns i storlekar om 40 mm (1,575 tum) diameter, utrustade med stålbommar och hårdmetallbommar, samt Silent Tools TM -svarvbommar för vibrationsfri invändig bearbetning.

Som ett ytterligare steg i utvecklingen erbjuder Sandvik Coromant nu även den nya -H3-geometrin som helt undanröjer problemen med spånkontroll, något som annars kan vara nog så utmanande vid bearbetning av höghållfast stål och stål med låg kolhalt. -H3-geometrin finns för B-type-skär i sorterna GC4325, GC1115 och H13A.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT