Feb 25, 2021

Prestando tar hem rekordorder värd 400 miljoner


Affären ger långsiktighet och rekrytering behövs.

Industriföretaget Prestando har tagit hem största ordern någonsin under företagets 60-åriga historia. Orderna från tyska JOST har ett värde på 400 miljoner kronor och kommer innebära investeringar vid Prestandos fabrik i Trelleborg samt rekrytering av cirka tio nya medarbetare.

- Det är mycket glädjande att få en order som ger långsiktig trygghet och som gör att vi kan anställa istället för som tidigare dra ned. Det här kontraktet betyder mycket för oss och vi välkomnar att stärka vårt team med nya kollegor, säger Per-Olof Jönsson marknadschef och delägare i Prestando. 

Prestandogruppen har idag 80 medarbetare och utvecklar och producerar komponenter till framförallt fordonsindustrin. Produktionen i Sverige är fördelad mellan fabrikerna i Trelleborg och Kalmar. I Trelleborg ligger fokus på stora volymer och det är där som merparten av produktionen till JOST ska ske. Ordern ger även sysselsättning till fabriken i Kalmar, men kompetensförstärkningen sker i Trelleborg. 

JOST ledande inom fordonsindsutsrin

JOST är en ledande aktör inom fordonsindustrin med mer än 3 500 medarbetare. Kontraktet med Prestando är ett femårskontrakt på cirka 80 miljoner kronor per år, med option på ytterligare fem år. Orderna har ett värde på totalt 400 miljoner kronor och det som ska produceras hos Prestando är en specifik detalj till en hjulaxel till lastbilstrailers. 

Cirka 400 kvadratmeter av Prestandos produktionsyta i Trelleborg kommer att byggas upp för JOSTs produktion och tekniknivån kommer att höjas ytterligare i företaget genom investeringar i CNC-styrda fräsar, svetsrobotar samt hanteringsrobotar. 

- Vi tog hem den här ordern på grund av vår tekniska kompetens och vår stora erfarenhet av att arbeta i tjocka material. Omsättningen i koncernen kommer dubblas under kommande år vilket känns fantastiskt efter ett omtumlande och pandemipåverkat 2020, säger Per-Olof Jönsson. 

Pandemin gjorde att fordonsindustrin i Europa sattes på paus, vilket har påverkat Prestando starkt. När de stora fordonstillverkarna stängde fabriker under 2020 innebar det tvärstopp för intäkterna och företaget tvingades under våren korttidspermittera. Nu går företaget mot ljusare tider och har förutom rekordordern från JOST en rad andra spännande uppdrag. Några av företagets nytillkomna uppdrag är bland annat för Katcon, Alfa Laval, Scania, Witzenmann, MAN och Faurecia.

Fakta:

  • Ordern från JOST innebär att varje år kommer 4 600 ton råmaterial av plåt att användas vid produktionen hos Prestando, vilket motsvarar vikten av cirka 3 000 personbilar.
  • JOST investerar 10 miljoner i verktyg och specialutrustning. Prestando investerar 25 miljoner i svets, CNC- och mätutrustning
  • Cirka tio personer ska rekryteras till Prestando i Trelleborg för att arbeta med JOST uppdrag.
  • Det är i första hand personal med grundläggande CNC-kompetens och robotsvetskompetens som kommer att anställas.
  • Platschef Daniel Jönsson kan ge ytterligare fakta djo@prestando.se
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT