Testanläggningen Awitar. Foto. RISE.

Jan 11, 2018

PLAY: Världsunik testanläggning för fordonsindustrin invigd i Borås


Awitar är en världsledande testanläggning för framtidens fordon. Bakom satsningen ligger svenska forskningsinstitutet RISE i nära samarbete med svensk fordonsindustri.

 

Allt mer komplexa fordon med radar, kameror och sensorer rullar på våra vägar. Att störningsprova fordonens elektronik blir allt viktigare och är en förutsättning för övergången till framtidens självkörande fordon som måste kunna kommunicera trådlöst med varandra.

Idag invigde forskningsinstitutet RISE den nya testanläggningen för framtidens fordon, Awitar, i Borås. Den nya testanläggningen är genom sin kapacitet och flexibilitet världsunik och stärker RISE roll som innovationspartner till svensk industri.

Ulf Olsson, kommunstyrelsens ordförande Borås stad, och Pether Wallin, divisionschef Säkerhet och transport inom RISE, vid invigningen av Awitar.

För att möta fordonsindustrins nya behov har RISE gjort en betydande satsning och investerat i en ny testanläggning i Borås. Awitar, Automotive Wireless Test and Research Facility, har utarbetats i tätt samarbete med svensk fordonsindustri. Ta en titt in i testkammaren:

Resultatet är en världsledande anläggning och den senaste i raden av RISE drygt 100 test- och demonstrationsmiljöer. RISE driver sedan tidigare tillsammans med Chalmers testbanan AstaZero där forskning och tester inom avancerad trafiksäkerhet genomförs, framförallt med självkörande bilar.

-Att ha tillgång till test- och demonstrationsmiljöer blir allt viktigare. Att kunna testa och utvärdera tidigt i innovationsprocessen är ett sätt att öka tempot och minska risken vid utvecklingen av nya produkter och tjänster. Med Awitar säkerställer vi att RISE fortsätter att vara en stark innovationspartner till fordonsindustrin, sa Pether Wallin, chef för division Säkerhet och transport inom RISE, i samband med invigningen.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT