Mar 6, 2019

PLAY: Världspremiär för den restaurerade självkörande 1950-talskonceptbilen


På den internationella bilsalongen i Genève har Goodyear i samarbete med Klairmont Kollections presenterat ikoniska Golden Sahara II.

Golden Sahara II var en ikonisk specialbyggd bil från 1950- och 60-talet, och var en av de första självkörande konceptbilarna. Den var utrustad med lysande, genomskinliga däck som var specialutvecklade av Goodyear.3

”1950- och 60-talen var en period av intensiv innovation för Goodyear. Vi samarbetade med pionjärer inom mobilitet i allt från att utforska månen till hastighetsrekord på land”, säger Henry Dumortier, Vice President Consumer för Goodyear Europe. ”Goodyears samarbete i Golden Sahara II-projektet var vårt första steg mot att forma framtiden för autonom mobilitet.”

Golden Sahara II utvecklades av Jim Street och den legendariske specialbilskonstruktören George Barris och var en plattform för att testa nya elektroniksystem. Den hade ett styrsystem med en flygplansinspirerad styrspak för acceleration, bromsning och styrning. Den hade också ett automatiskt bromssystem som använde sensorer för att upptäcka möjliga föremål på vägen.

Bilens däck utvecklades av Goodyear och var gjorda av Neothane, en form av genomskinligt syntetiskt gummi, och hade inbyggd belysning så att däcken kunde lysa. Det var en del av Goodyears bredare forskning kring möjligheten att tillverka däck som kunde hjälpa till att förbättra synligheten under dåliga väderförhållanden eller utrustas med elektronik så att de lyste upp när föraren bromsade.

”Golden Sahara II är ett unikt fordon och en del av amerikansk bilhistoria”, säger Larry Klairmont, grundare och ägare av Klairmont Kollections, ett museum med 300 klassiska och specialbyggda fordon i Chicago, Illinois. ”Mitt team och jag är stolta över samarbetet med Goodyear för att väcka liv i den här ikoniska bilen på 2019 års internationella bilsalong i Genève.”

Under sina glansdagar turnerade Golden Sahara II i USA och förekom på TV och i filmer. Sedan stod den i ett garage i nästan 50 år tills Klairmont Kollections köpte bilen från Mecum Auctions i maj 2018. Golden Sahara II restaurerades med hjälp från Speakeasy Customs and Classics i Chicago och presenterades i Genève på fyra nytillverkade genomskinliga Goodyear-däck.

”Det är en stor ära för oss att än en gång ha fått vara en partner i Golden Sahara II-projektet”, tillägger Dumortier. ”Upptäckter och innovation är fortsatt kärnan i allt Goodyear gör. Att arbeta med projekt som Golden Sahara II och de konceptdäck vi presenterar i Genève är en möjlighet att tänja på gränserna för vår fantasi och föreställa oss möjliga produkter och tjänster i framtiden.”
 • May 22, 2019

  De vinner Volvos teknikpris för elektrifiering av bergtäkt

  Nyheter – Det här priset lyfter inte bara fram en innovation – utan en hel rad av innovationer som var nödvändiga för att tänka nytt kring en urgammal process, säger Lars Stenqvist, CTO på Volvo. Se filmen om projektet.
  0
 • May 22, 2019

  Svensk stålexport ökar

  Nyheter Det den svenska stålindustrin hittills i år förlorat på gungorna i USA har vi med råge tagit igen på karusellen i andra länder runt om i världen, säger Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på Jernkontoret.
  0
 • May 22, 2019

  Anna mitt i digitaliseringsresan i Kode

  Reportage "Jag fick en väldigt bra förman som trodde på mig och jag lovade lära mig och att bli bäst." Nu är hon teamleder på lastbilsnavsgruppen och engagerad i den digitala resan på företaget.
  0
 • May 22, 2019

  Smartare produktion hos legotillverkaren i Kode

  Reportage Familjeföretaget grundades 1962 och har kunder som Scania, Atlas Copco, Westinghouse och Parker. Nu driver tredje generationen kusiner igenom digitalisering av verksamheten. Läs om deras resa.
  0
 • May 22, 2019

  Boliden satsar på vindkraft

  Miljö Har tecknat ett långsiktigt elförsörjningsavtal med ett företag inom vindkraftsutveckling, vilket innebär utökad produktion av fossilfri el i både Finland och Sverige.
  0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Bror Tonsjö_Anna Lönnroth Reportage

  Anna mitt i digitaliseringsresan i Kode

  "Jag fick en väldigt bra förman som trodde på mig och jag lovade lära mig och att bli bäst." Nu är hon teamleder på lastbilsnavsgruppen och engagerad i den digitala resan på företaget.
  0
 • Bror Tonsjö_Claes Tengström-1 Reportage

  Smartare produktion hos legotillverkaren i Kode

  Familjeföretaget grundades 1962 och har kunder som Scania, Atlas Copco, Westinghouse och Parker. Nu driver tredje generationen kusiner igenom digitalisering av verksamheten. Läs om deras resa.
  0