Oct 16, 2018

PLAY: Världens hårdaste stål firar 10 år


-Det fanns en stark begränsning i vilka material en konstruktör kunde välja, vilket vi ville ändra på, berättar Ulrik Beste, en av grundarna.

Metalliska material med enastående egenskaper. Detta har drivit Uppsalaföretaget VBN Components sedan starten för tio år sedan. Idag ser man tillbaka på hårt arbete och otaliga försök som lett till patenterade legeringar med unik prestanda.

Mitt i finanskrisen 2008 lades grunden till företaget VBN Components AB. Världen befann sig vid ett vägskäl och osäkerheten var stor i en tid då företag fick fler orderavbokningar än ordrar. Här sågs en möjlighet att vända upp och ned på branschen genom att tillämpa additiv tillverkning (3D-printning) av höghållfasta och karbidrika material. Något som krävt otaliga timmar av analysarbete och tester av olika friformningstekniker.

-Vi såg en styrka i vår breda erfarenhet av dåtidens verkstadsteknik, som innebar omständliga processer och långa ledtider. Det fanns en stark begränsning i vilka material en konstruktör kunde välja, vilket vi ville ändra på, berättar Ulrik Beste, Teknisk Chef och en av grundarna.

VBN Components vårdar det svenska arvet inom metallindustrin genom att kontinuerligt utveckla nya, bättre material. Det rostfria och nötningståliga Vibenite® 350 visade sig passa perfekt i plastindustrin där man gör komplexa former med hårda prestandakrav. Därefter lanserades ”världens hårdaste stål”, Vibenite® 290, som nådde ut globalt med sina unika egenskaper. Stålets prestanda har visat sig kraftigt förbättra produktionskapaciteten för industriverktyg, helt enligt plan.

-Efter vårt första patent, som beskriver processen i att framställa extremt rena och syrefattiga material, så insåg vi att vi var något stort på spåret, berättar Martin Nilsson, VD och en av grundarna.

2018 firar bolaget sina första 10 år. I bagaget finns ett flertal patent för nya, hårda material och flera innovationspriser. Och det kommer mera. Inom kort utlovas den största nyheten så här långt i företagets historia, vilken beskrivs som en revolution inom materialutveckling.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT