Feb 27, 2019

PLAY: Teknikföretagens nya initiativ ska stärka tjejers tekniska självförtroende


Många kvinnor underskattar sina teknikkunskaper – ett beteende som riskerar smitta av sig på̊ unga flickor. Se Teknikföretagens nya kampanj!


Nu jobbar arbetsgivar- och branschorganisationen Teknikföretagen för att öka flickors tekniska självförtroende. Kampanjen #CreateTechfidence ska uppmuntra fler att ta tag i problemet för att säkra teknikindustrins långsiktiga kompetensförsörjning.

Forskning visar att tjejer redan i ung ålder inte ser sig själva som tekniska. Enligt Ulrika Sultan, som forskar på flickors teknikintresse vid Linköpings Universitet, beror det på att tjejer inte förväntas vara intresserade av teknik och att rådande normer fortfarande gör gällande att teknik inte är för tjejer. Att det får konsekvenser syns i Skolverkets statistik över antalet sökande till Teknikprogrammet på gymnasiet. Endast 18 procent av de sökande är tjejer.

Forskningresultaten pekar på att kvinnliga förebilder är en viktig del i att stärka unga tjejers självförtroende och i slutändan teknikintresse. Men det blir problematiskt när förebilderna själva säger eller agerar som om de vore otekniska. Med kampanjen #CreateTechfidence vill man förändra attityden till teknik hos kvinnor och tjejer.

– Vi vet att det finns engagemang i den här frågan och många vill hjälpa till. Det här är ett enkelt sätt som kan göra skillnad. Nästa gång du står inför en teknisk utmaning, fundera på hur du hanterar den och vem som ser på säger Elin Östblom, ungdomskommunikatör på Teknikföretagen, som samlar 4 000 medlemsföretag som tillsammans står för en tredjedel av Sveriges export. Bland medlemmarna finns globala företag som Ericsson och Volvo.

Kampanjen sprids nu på sociala medier under hashtagen #CreateTechfidence. Och Teknikföretagen uppmanar förebilder som föräldrar och företrädare för teknikföretag inom branschen att vara med och bidra till förändring genom att ta till sig av budskapet och dela med sig av sina egna erfarenheter. På nätet har man samlat tips på hur du kan bidra till att öka självförtroendet för teknik hos unga.

 
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • 17137_NORD-NORDAC-PRO-SK-500P-converter Teknik

  Ny frekvensomriktare från NORD

  Med NORDAC PRO SK 500P lanserar NORD DRIVESYSTEMS en serie frekvensomriktare med senaste komponentteknik och ultimata nivåer av funktionalitet, konnektivitet och modularitet. Omriktarna har ett imponerande antal gränssnitt för kommunikation och fältbussar, innovativa egenskaper liksom ett antal expansionsmöjligheter så att de lätt kan integreras i alla typer av automationsarkitektur.
  9
 • Förbättrade prestanda med Silent Tools™ Teknik

  Vibrationsdämpade CoroBore® 825 förbättrar säkerhet och produktivitet

  Specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant lanserar en ny generation CoroBore® 825 vibrationsdämpade finuppborrningsverktyg. Systemet använder Silent Tools™-teknik, med dämpkroppar som är dimesionerade specifikt för att passa alla adapterstorlekar i sortimentet och ge användaren maximala prestanda.
  12
 • Bosch kopplar batteriladdaren till molnet. Teknik

  Bosch förlänger livet på batterier i elfordon med molnlösning

  Battericeller åldras snabbare beroende på livsföring precis som cellerna i människokroppen. Bosch har nu utvecklat en molntjänst som kompletterar det traditionella batterihanteringssystemet i elfordon där laddningsdata från ett flertal elfordon i realtid kan nyttjas för både effektivare och skonsammare laddning.
  15