Sep 16, 2019

PLAY: Sveriges första kvinnliga ingenjör


I år genomför IVA Vera Road Show, uppkallad efter Sveriges första kvinnliga ingenjör, Vera Sandberg.

Vera Sandberg tog ingenjörsexamen på Chalmers 1917. Bland 500 män gick hon mot strömmen och blev Sveriges första kvinnliga ingenjör.

Alltsedan dess är kvinnor i Sverige fortsatt underrepresenterade i ingenjörsutbildningarna, något som framgår av rapporten Teknisk Obalans?, framtagen av IVA tidigare i år.

Med rapporten som grund har IVA arrangerat Vera Roadshow 2019, för att lyfta frågon och bidra till att öka andelen kvinnor i tekniska yrken. Men vem var Vera?

Vera Helfrid Victoria Sandberg föddes den 23 maj 1895 på Hångers gård i Ljungby. Hon var uppfödd i bruksmiljö. Familjen drev Långsjöns pappersbruk, som gick i arv på moderns sida. 1914 började Vera på Chalmers. Efter sin kemiexamen 1917 arbetade hon på AB Skandinaviska Raffineriet i Partille, Oljefabriken i Karlshamn, Helsingborgs Gummifabrik och Sieverts Kabelverk i Sundbyberg. Hon avslutade sitt yrkesliv redan 1937, i samband med att hon gifte sig med Ragnar Resare, ingenjör vid bruket i Storfors. Vera levde till deb 24 december 1979. Hon blev 84 år.

Se filmklippet från Chalmers ovan.

IVALoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Familjen Schmidt som i skärande bearbetning

  När Reinar var 7 år svarvade han häftstift medan brodern Erik, 5 år, matade stången från hallen. Idag arbetar tre generationer i familjeföretaget där gängverktyg alltid har varit huvudprodukten.
  346
 • John Ericson MAF Reportage

  Säljaren som blev vd

  Redan som nybakad ingenjör fick han anställning som säljare på maskinhandelsföretaget. Idag är han vd och sätter upp riktlinjerna, men han är inte den som detaljstyr.
  428

 • Teknik

  Nya ATOS 5 Airfoil

  GOM har tagit fram en ny sensor med kort mätavstånd vilket passar bra till bland annat mätning av blad och liknande detaljer.
  14
 • Teknik

  Laserrök - ett hälsofarligt ämne

  Lasermärkning, lasergravering, lasersvetsning med flera är tekniker som vi alla känner till, men hur många av oss känner till att laserröken är ett hälsofarligt ämne?
  29