Jan 3, 2019

PLAY: Svenskt instrument med när Kina landar på månen


Kinesiska rymdsonden Chang'e-4 har landat på månens baksida och ett av undersökningsinstrumenten är byggt i Sverige.

Den kinesiska rymdsonden Chang'e-4 har landat på månens baksida, enligt kinesisk statlig tv. Och för andra gången i historien befinner sig ett svenskt instrument med på månfärden.

Chang'e-4 sköts upp i början av december och är den första sonden att landa på månens baksida. Månen vänder alltid samma sida mot jorden.

Att lyckas landa på månens baksida är komplext eftersom att baksidan inte är synlig från jorden som måste kunna kommunicera med rymdsonden. I somras skickade därför Kina upp en satellit som kommunicerar med rymdsonden i en bana 65 000 kilometer från månen. 

Sonden ska bland annat undersöka terrängen på månens baksida, som är oländigare än framsidans med fler kratrar efter rymdstenar som slagit ned. Flera experiment ska genomföras, bland annat ska det undersökas om växter kan odlas när gravitationen är så låg och om det finns vatten vid månens poler. Sonden ska också undersöka samverkan mellan solvindar och månens yta, enligt TT.

Ett av sondens instrument, kallat Advanced small analyzer for neutrals (ASAN), är byggt av svenska IRF i Kiruna och ska undersöka hur strömmen av laddade partiklar från solen växelverkar med månytan.

Advanced Small Analyzer for Neutrals (ASAN) Foto: Martin Wieser, IRF.

ASAN, som utvecklats i samarbete med det kinesiska nationella rymdforskningscentret NSSC, är monterat på ett fordon som tar sig fram på månen.

-Den lyckade landningen av instrumentet betyder att Sverige är tillbaka på månen och det känns så klart väldigt stort. Nu ska instrumentet genomgå en rad olika kontroller och sedan driftsättas. Före den 11 februari förväntas ASAN ha levererat sina första data, säger IRFs forskare Martin Wieser, som är ansvarig för instrumentet, i ett pressmeddelande. 

IRFs forskare Martin Wieser förklarar vad instrumentet ASAN ska undersöka:

Instrumentet ASAN är ett samarbete mellan IRF, som utvecklat, byggt och testat instrumentet, och det kinesiska nationella rymdforskningscentret NSSC som ansvarar för integrationen av instrumentet på rovern och också sköter driften.

Detta är andra gången ett svensktillverkat instrument befinner sig på månen. När Apollo 11 genomförde sin månlandning 1969 var farkosten försedd med kameror från Hasselblad.

IRFLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Familjen Schmidt som i skärande bearbetning

  När Reinar var 7 år svarvade han häftstift medan brodern Erik, 5 år, matade stången från hallen. Idag arbetar tre generationer i familjeföretaget där gängverktyg alltid har varit huvudprodukten.
  288
 • John Ericson MAF Reportage

  Säljaren som blev vd

  Redan som nybakad ingenjör fick han anställning som säljare på maskinhandelsföretaget. Idag är han vd och sätter upp riktlinjerna, men han är inte den som detaljstyr.
  391

 • Teknik

  Laserrök - ett hälsofarligt ämne

  Lasermärkning, lasergravering, lasersvetsning med flera är tekniker som vi alla känner till, men hur många av oss känner till att laserröken är ett hälsofarligt ämne?
  15