Sandvik tillverkar världens första okrossbara gitarr. Foto: Sandvik.

Apr 26, 2019

PLAY: Hur Sandvik byggde världens första 3D-printade okrossbara gitarr


Rockstjärnor har slagit sönder gitarrer i årtionden. Sandvik bestämde sig för att tillverka världens första okrossbara gitarr helt i metall och låta Yngwie Malmsteen testa den...

Sandvik samlade experter från hela företaget för att tillverka en okrossbar gitarr. En utmaning var hur man skulle tillverka gitarrkroppen – en extremt komplicerad design på grund av behovet av både hög styrka och låg vikt.

Se filmen "The smash-proof Guitar"

Med världsledande expertis inom metallpulver och additiv tillverkning, bestämde sig Sandvik för att 3D-printa kroppen. Genom att använda laserteknologi smältes fina lager av titanpulver samman, vart och ett tunnare än ett hårstrå, och byggde successivtupp en tredimensionell gitarrkropp i titan – direkt från en digital design.

När gitarren var klar gav Sandvik den till vår svenske Yngwie Malmsteen för det ultimata testet.

Yngwie Malmsteen. Foto: Sandvik.

På en klubb i Florida drog Malmsteen igenom flera låtar, och gjorde sedan sitt bästa för att slå sönder gitarren genom att svänga den mot högtalare, scenelement och golvet.

– Den här gitarren är ett monster, utbrast Malmsteen efter att ha gett upp sina demoleringsförsök. 

– Sådana här samarbeten är nyckeln till framtiden, säger Tomas Forsman, specialist inom forskning och utveckling på Sandvik. Våra kunders utmaningar fortsätter att växa och bli alltmer komplexa. Vi måste få vår kompetens att samverka med våra partners och kunder, och fortsätta att utveckla nya sätt att hantera dessa utmaningar.

Läs om hela projektet på Sandvik.comLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • 17137_NORD-NORDAC-PRO-SK-500P-converter Teknik

  Ny frekvensomriktare från NORD

  Med NORDAC PRO SK 500P lanserar NORD DRIVESYSTEMS en serie frekvensomriktare med senaste komponentteknik och ultimata nivåer av funktionalitet, konnektivitet och modularitet. Omriktarna har ett imponerande antal gränssnitt för kommunikation och fältbussar, innovativa egenskaper liksom ett antal expansionsmöjligheter så att de lätt kan integreras i alla typer av automationsarkitektur.
  9
 • Förbättrade prestanda med Silent Tools™ Teknik

  Vibrationsdämpade CoroBore® 825 förbättrar säkerhet och produktivitet

  Specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant lanserar en ny generation CoroBore® 825 vibrationsdämpade finuppborrningsverktyg. Systemet använder Silent Tools™-teknik, med dämpkroppar som är dimesionerade specifikt för att passa alla adapterstorlekar i sortimentet och ge användaren maximala prestanda.
  12
 • Bosch kopplar batteriladdaren till molnet. Teknik

  Bosch förlänger livet på batterier i elfordon med molnlösning

  Battericeller åldras snabbare beroende på livsföring precis som cellerna i människokroppen. Bosch har nu utvecklat en molntjänst som kompletterar det traditionella batterihanteringssystemet i elfordon där laddningsdata från ett flertal elfordon i realtid kan nyttjas för både effektivare och skonsammare laddning.
  15