Sandvik tillverkar världens första okrossbara gitarr. Foto: Sandvik.

Apr 26, 2019

PLAY: Hur Sandvik byggde världens första 3D-printade okrossbara gitarr


Rockstjärnor har slagit sönder gitarrer i årtionden. Sandvik bestämde sig för att tillverka världens första okrossbara gitarr helt i metall och låta Yngwie Malmsteen testa den...

Sandvik samlade experter från hela företaget för att tillverka en okrossbar gitarr. En utmaning var hur man skulle tillverka gitarrkroppen – en extremt komplicerad design på grund av behovet av både hög styrka och låg vikt.

Se filmen "The smash-proof Guitar"

Med världsledande expertis inom metallpulver och additiv tillverkning, bestämde sig Sandvik för att 3D-printa kroppen. Genom att använda laserteknologi smältes fina lager av titanpulver samman, vart och ett tunnare än ett hårstrå, och byggde successivtupp en tredimensionell gitarrkropp i titan – direkt från en digital design.

När gitarren var klar gav Sandvik den till vår svenske Yngwie Malmsteen för det ultimata testet.

Yngwie Malmsteen. Foto: Sandvik.

På en klubb i Florida drog Malmsteen igenom flera låtar, och gjorde sedan sitt bästa för att slå sönder gitarren genom att svänga den mot högtalare, scenelement och golvet.

– Den här gitarren är ett monster, utbrast Malmsteen efter att ha gett upp sina demoleringsförsök. 

– Sådana här samarbeten är nyckeln till framtiden, säger Tomas Forsman, specialist inom forskning och utveckling på Sandvik. Våra kunders utmaningar fortsätter att växa och bli alltmer komplexa. Vi måste få vår kompetens att samverka med våra partners och kunder, och fortsätta att utveckla nya sätt att hantera dessa utmaningar.

Läs om hela projektet på Sandvik.comLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT