Jul 3, 2019

PLAY: AGAs grundare Gustaf Dahlén 150 år


Många av hans innovationer har blivit världskända och 1912 tilldelades han Nobelpriset i fysik. Jubileumsåret uppmärksammas på Dalénmuséet i Stenstorp.

I år är det 150 år sedan AGAs grundare och en av Sveriges mest kända uppfinnare Gustaf Dalén föddes i västgötska Stenstorp. Många av Gustaf Daléns innovationer har blivit världskända och hans revolutionerande uppfinningar inom fyrteknologin – klippapparaten och solventilen - resulterade i att han 1912 tilldelades Nobelpriset i fysik. Dalén skänkte då en stor del av prissumman till de anställda på Aga genom utdelning av en extra veckolön och instiftade också en fond på Chalmers tekniska högskola.

På Dalénmuseet i västgötska Stenstorp, som förvaltar Gustaf Daléns och AGAs historia, uppmärksammas jubileumsåret. Dessutom fyller AGA-bilen 100 år och den alltjämt populära AGA-spisen blir 90 år. Kanske har du vägarna förbi i sommar?

-Tillsammans med Dalenium Science Center är anläggningen en historisk och framtidsinriktad enhet som vi tror kan inspirera till ingenjörsstudier och tekniska innovationer i AGAs och Gustaf Daléns anda, säger Olof Källgren, Head of Sales & Marketing, Region Europe North – AGA.

Dalénmuseet är ett modernt upplevelsemuseum där Gustaf Daléns levnadsöde skildras och där man även kan se resultaten av hans många uppfinningar som exempelvis: AGA-bilen och AGA-spisen, filmprojektorer, radio- och TV-apparater, kuvöser, mätutrustning, hjärt-lungmaskinen mm. – samt får besökaren en historisk överblick över AGA:s 115-åriga historia.

Se filmen ovan av Studio 12 i samarbete med Centrum för Näringslivshistoria.

https://www.dalenmuseet.se/

https://dalenium.com/

AGA • Oct 15, 2019

  Familjen Schmidt som i skärande bearbetning

  Reportage När Reinar var 7 år svarvade han häftstift medan brodern Erik, 5 år, matade stången från hallen. Idag arbetar tre generationer i familjeföretaget där gängverktyg alltid har varit huvudprodukten.
  272
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Familjen Schmidt som i skärande bearbetning

  När Reinar var 7 år svarvade han häftstift medan brodern Erik, 5 år, matade stången från hallen. Idag arbetar tre generationer i familjeföretaget där gängverktyg alltid har varit huvudprodukten.
  272
 • John Ericson MAF Reportage

  Säljaren som blev vd

  Redan som nybakad ingenjör fick han anställning som säljare på maskinhandelsföretaget. Idag är han vd och sätter upp riktlinjerna, men han är inte den som detaljstyr.
  391

 • Teknik

  Laserrök - ett hälsofarligt ämne

  Lasermärkning, lasergravering, lasersvetsning med flera är tekniker som vi alla känner till, men hur många av oss känner till att laserröken är ett hälsofarligt ämne?
  14