Jul 3, 2019

PLAY: AGAs grundare Gustaf Dahlén 150 år


Många av hans innovationer har blivit världskända och 1912 tilldelades han Nobelpriset i fysik. Jubileumsåret uppmärksammas på Dalénmuséet i Stenstorp.

I år är det 150 år sedan AGAs grundare och en av Sveriges mest kända uppfinnare Gustaf Dalén föddes i västgötska Stenstorp. Många av Gustaf Daléns innovationer har blivit världskända och hans revolutionerande uppfinningar inom fyrteknologin – klippapparaten och solventilen - resulterade i att han 1912 tilldelades Nobelpriset i fysik. Dalén skänkte då en stor del av prissumman till de anställda på Aga genom utdelning av en extra veckolön och instiftade också en fond på Chalmers tekniska högskola.

På Dalénmuseet i västgötska Stenstorp, som förvaltar Gustaf Daléns och AGAs historia, uppmärksammas jubileumsåret. Dessutom fyller AGA-bilen 100 år och den alltjämt populära AGA-spisen blir 90 år. Kanske har du vägarna förbi i sommar?

-Tillsammans med Dalenium Science Center är anläggningen en historisk och framtidsinriktad enhet som vi tror kan inspirera till ingenjörsstudier och tekniska innovationer i AGAs och Gustaf Daléns anda, säger Olof Källgren, Head of Sales & Marketing, Region Europe North – AGA.

Dalénmuseet är ett modernt upplevelsemuseum där Gustaf Daléns levnadsöde skildras och där man även kan se resultaten av hans många uppfinningar som exempelvis: AGA-bilen och AGA-spisen, filmprojektorer, radio- och TV-apparater, kuvöser, mätutrustning, hjärt-lungmaskinen mm. – samt får besökaren en historisk överblick över AGA:s 115-åriga historia.

Se filmen ovan av Studio 12 i samarbete med Centrum för Näringslivshistoria.

https://www.dalenmuseet.se/

https://dalenium.com/

AGALoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Teknik

    Dubbelt slipar bättre

    Beprövad TYROLIT-teknik med betydande förbättringar – det är nya TWIN FLAP-lamellrondellen.
    12