Pepabs vd Stig-Olof Elmelind. Foto: Pepab.

Apr 10, 2018

Legoföretag på offensiv - tar upp kampen med låglöneländer och automationspionjärer


Stig-Olof Elmelind basar för Söderhamnsföretaget som tänker ligga i täten när digitalisering och automation skapar nya möjligheter för svensk industri.

"Nu förbereder vi oss för den fjärde industriella revolutionen, Industri 4.0", hette det när Pepab i Söderhamn höll stor nyinvigning i januari i år. Förutom ett hundratal inbjudna kunder, leverantörer och samarbetspartners och fyrtio medarbetare var företagets nya helautomatiska laserskärmaskin på plats. Den nya maskinen kommer att öka Pepabs laserskärkapacitet med 200 procent.

Med investeringen ska Pepab möta konkurrensen från såväl låglöneländer som de länder som redan börjat nyttja digialiseringens och automatiseringens konkurrensfördelar.

-Svensk industri står inför stora utmaningar för att möta konkurrensen från bland annat låglöneländer och länder som satsar på att utnyttja den kraft som finns vid ökad digitalisering och automatisering. Vi tror att vi genom att utveckla vår del i produktionskedjan som är tillverkning av kundanpassade plåtkomponenter, kan stärka våra kunders konkurrenskraft, säger Pepabs vd Stig-Olof Elmelind.

Pepab i Söderhamn är alltså specialiserat på att tillverka kundanpassade plåtkomponenter. 

-Vi har under lång tid arbetat med laserskärning, stansning och även kombinerade laser-/stansmaskiner, säger Stig-Olof Elmelind.

-Nu tar vi steget mot en helautomatiserad process där vi även förändrar vår produktionsadministration mot en digitaliseringsnivå som lägger oss i absolut framkant i vår bransch. Våra produktionsadministrativa rutiner blir i stor utsträckning automatiserade liksom en stor del av vår tillverkning.

-Maskinen är en Trumpf Trulaser 3030 med automatiseringskomponenter och ett STOPA lager med 192 lagerpaletter. Anläggningen möjliggör helautomatiserad laserskärning. Dessutom omfattar investeringen en Trumpf Trubend 7036, berättar Stig-Olof Elmelind för Svensk Verkstad.

-En del i investeringen är att all produktionsadministration kommer att hanteras i mjukvaran Trutops Boost för att effektivisera produktionsadministrationen så långt det går.

-Genom den här investeringen utökar vi vår laserskärkapacitet med ytterligare 200 procent, vilket innebär att våra ledtider minskar samtidigt som vi säkerställer en hög leveranssäkerhet.

Hela investeringen har uppgått till 18 miljoner kronor, något som Stig-Olof räknar med att företaget ska räkna hem.

-I och med investeringen kommer vi att kunna producera mer per anställd. Vårt mål är att fördubbla nuvarande faktureringsvolym till 100 mkr inom kommande fem år, säger Stig-Olof Elmelind.

-För att utveckla oss som legoleverantör är vår absoluta uppfattning att vi behöver ta till oss den snabba förändringstakt som finns inom tillverkningsindustrin för att därigenom bibehålla och förstärka vår egen konkurrenskraft. Vi ser det som självklart att vi ska utvecklas med den nya digitaliserade tekniken och i den andan har vi nu gjort några av våra hittills viktigaste investeringar.

-Vi tror att vi inom svensk industri måste sträva efter en på lång sikt hållbar produktion med ökad resurseffektivitet och högre grad av miljöhänsyn. Vi har därför som ett led i den ambitionen även infört ett ledningssystem som ligger till grund för våra ISO Certifikat inom kvalité och miljö (9001:2015 och 14001:2015), säger Stig-Olof avslutningsvis.

Totalt var 100 inbjudna gäster och fyrtio medarbetare på plats när Pepabs nya satsningar invigdes i januari i år. Programmet började med invigningstal av Pepabs vd Stig-Olof Elmelind och därefter av kommunalrådet i Söderhamn, Sven-Erik Lindestam. Efter inledningen öppnades ett sigill till lokalen där maskinen står varefter en mässingorkester spelade och det bjöds på bubbel och snittar. Sedan blev det mingel och tipspromenad i lokalen och som avslutning bjöds det på middag i ett vildmarkstält med wraps fyllda med hjortkött.

Foto: Pepab.


Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT