Ovako

Ovako. Foto: Åkesson och Curry.

Oct 3, 2019

Ovako varslar 50 i Sverige


Ser ett antal tuffa år framåt.

Ovako varslar 50. Det rapporterar SVT Örebro. Av dessa är 10 tjänster i Hällefors. I nuläget är det enbart tjänstemän som är berörda av neddragningarna.

– Vi ser ett antal tuffa år framför oss, därför är det viktigt att vi agerar nu, säger affärsområdeschef Göran Jansson till SVT.

Ovako tillverkar komponentstål till kullager-, transport- och tillverkningsindustrin. Kunderna finns främst inom europeisk verkstadsindustri och dess underleverantörer. De är i regel ledande premiumtillverkare inom sina segment. Produktionen omfattar i huvudsak låglegerat stål i form av stång, rör, ringar och förkomponenter som ofta används i krävande tillämpningar som exempelvis kullager, drivlinor, hydraulcylindrar och bergborrar.

På Ovako i Hällefors arbetar idag 470 anställda. Kullagersidan är viktig här och kunderna finns bland annat inom bil- och tung fordonsindustri.

– Visst är det tråkigt att behöva dra ner. Men vi har redan gjort neddragningar på kollektivsidan, dragit ner på antalet skift och temporärt anställda, så det är nog ingen överraskning att även tjänstemannasidan blir berörd, säger Göran Jansson.

Han betonar att det inte finns några planerade varsel på kollektivsidan just nu, men lämnar öppet för att om marknaden viker ytterligare, så får man ta ny ställning till vad man gör i så fall.

– Generellt sett är vi väldigt tunga inom Norden. Stålmarknaden är väldigt konjunkturberoende, och när vi ser på hur vår omvärld ser ut så behöver vi agera för att bevara vår konkurrenskraft, fortsätter han.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Familjen Schmidt som i skärande bearbetning

  När Reinar var 7 år svarvade han häftstift medan brodern Erik, 5 år, matade stången från hallen. Idag arbetar tre generationer i familjeföretaget där gängverktyg alltid har varit huvudprodukten.
  346
 • John Ericson MAF Reportage

  Säljaren som blev vd

  Redan som nybakad ingenjör fick han anställning som säljare på maskinhandelsföretaget. Idag är han vd och sätter upp riktlinjerna, men han är inte den som detaljstyr.
  428

 • Teknik

  Nya ATOS 5 Airfoil

  GOM har tagit fram en ny sensor med kort mätavstånd vilket passar bra till bland annat mätning av blad och liknande detaljer.
  14
 • Teknik

  Laserrök - ett hälsofarligt ämne

  Lasermärkning, lasergravering, lasersvetsning med flera är tekniker som vi alla känner till, men hur många av oss känner till att laserröken är ett hälsofarligt ämne?
  29