Fredrik Sidahl. Foto: FKG, Fordonskomponentgruppen.

Oct 11, 2018

Oro för svenska underleverantörer när elbilsmarknaden växer


Den pågående omställningen till elbilar utgör ett hot för vissa underleverantörer, samtidigt som den öppnar för nya produkter och möjligheter.

Många svenska underleverantörer till bilindustrin riskerar att få stora problem om försäljningen av elbilar ökar kraftigt, enligt en enkät som Fordonskomponentgruppen genomfört med svenska underleverantörer. Det skriver Ekots Victor Jensen. Anledningen är helt enkelt att företagen just nu tillverkar delar som inte behövs i elbilar.

EU är på väg att besluta om bland annat krav på minskade koldioxidutsläpp från nya bilar fram till 2030 och många bedömare tror att följden blir ökad elbilsförsäljning samtdigt som allt färre bensin- och dieselbilar kommer att säljas.

Enligt branschorganisationen FKG, Fordonskomponentgruppen, finns en oro att vissa underleverantörer inte kommer att klara den omställningen.

– Absolut, det finns ju leverantörer som bara tillverkar bränsletankar eller kylare och som är specialiserade på det. Då kan man ju fundera vad ska de tillverka, säger FKGs vd Fredrik Sidahl, till Ekot.

I en enkätundersökning som FKG genomfört svarade 17 procent att omställningen till elbilar kan ge den stora problem med både lönsamhet och tillväxt. Ungefär 100 svenska leverantörer besvarade enkäten. Totalt finns det runt 900 leverantörer till fordonsindustrin i Sverige.

– Jag tror inte att leverantörerna är speciellt förberedda. Detta blir ett bryskt uppvaknande, säger Sidahl till Ekot.

Men samtidigt som omställningen utgör ett hot för många underleverantörer öppnar det även nya möjligheter för företag som är snabba att hoppa på elektrifieringståget.

Victor Jensen skriver bland annat om företaget Techroi Fuel Systems i Bengtsfors som tillverkar bränsletankar. Enligt delägaren Tommy Christensen har företaget nu valt att enbart fokusera på hybridbilar.

Bolaget ska investera uppemot 100 miljoner kronor i en produktionslina för tillverkning av bränslesystem till hybridbilar, det vill säga bilar som drivs av både el och bensin eller diesel. Det ska skapa 70 nya jobb.

– Jag tror att det konceptet som kommer stå sig länge är hybrider, som drivs av el och bränsle. Hybridbilar är ett väldigt bra alternativ, säger Tommy Christensen till Ekot.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT