CoroTap300. Foto: Sandvik Coromant.

Mar 17, 2021

Optimerade gängverktyg för effektivare håltillverkning


Sandvik Coromant lanserar förbättrad version av sina gängtappar T200 och T300.

Den globala ledaren inom skärande bearbetning, Sandvik Coromant, utökar sitt sortiment med verktyg för gängningsoperationer i stål med två uppgraderingar i utbudet med solida verktyg. Den nya generationens CoroTap® T200 spåndrivande gängtapp och T300 gängtapp med spiralspånkanal för ISO P-material ger förbättrad bearbetningssäkerhet, längre verktygslivslängd och lägre kostnad per komponent.

CoroTap-sortimentet är en del av Sandvik Coromants utbud av solida verktyg och erbjuder materialspecifika lösningar för gängning i en mängd olika typer av metall. CoroTap T200 och T300 är optimerade för arbetsstycken i ISO P1- och P2-stål, vilket gör dem väl lämpade för bearbetning av komponenter inom fordonsindustrin och den allmänna verkstadsindustrin. Detta inkluderar vevaxlar, styrspindlar och allmänna verkstadskomponenter som hus och flänsar. Båda verktygen är lämpade för massproduktion.

CoroTap T200 är spåndrivande för genomgående hål medan T300 är en gängtapp med spiralspånkanal för bottenhål. Medan T200 är avsedd för bearbetning av genomgående hål, där spånor trycks framåt, är T300 avsedd för bottenhål, där det inte finns något utgångshål och spånor måste dras bakåt istället. Som en del av uppgraderingen har båda verktygen fått en ny ytbehandling samt förbättrad eggavrundning för bättre prestanda. En förbättrad spånkanalsform ger också bättre resultat över lag.

Som ett resultat av dessa uppgraderingar kan tillverkare dra nytta av förbättrad bearbetningssäkerhet med ökad motståndskraft mot eggurflisning, vilket leder till färre skärbrott och förbättrad gängkvalitet. Dessutom är skärhastigheterna högre än hos tidigare versioner av verktyget och kostnaden per komponent är generellt lägre.

Ytterligare en stor skillnad jämfört med de tidigare versionerna av CoroTap-utbudet är att de nya och förbättrade CoroTap T200 och T300 kan anpassas i Tailor Made-tjänsten på Sandvik Coromants webbplats. Tailor Made-tjänsten förser industrin med skräddarsydda tillverkningsverktyg och ger kunderna möjlighet att specificera sina egna dimensioner utan att behöva betala för ett specialverktyg. Gängtapparna kan justeras för att uppfylla behoven hos flera olika industrier och kan anpassas efter specifika krav.

”Data från jämförelsetester har noterat avsevärt bättre resultat för verktygen”, berättar Lisa Belfrage, Global Product Manager hos Sandvik Coromant. ”En jämförelse mellan den nya och den befintliga versionen av T200-gängtappen visar nämligen att verktygslivslängden ökar med hela

121 %, med en potential att bearbeta dubbelt så många gängade hål med ett enda verktyg. Produktiviteten ökade också med den uppgraderade versionen av T200 — där skärhastigheterna ökade från 18 meter per minut (m/min) till 24 m/min vid bearbetning av P2-stål.

”Den nya generationens T300 har en betydligt längre verktygslivslängd jämfört med den tidigare versionen”, tillägger Belfrage. ”Vid jämförelser med konkurrerande verktyg på marknaden visade Sandvik Coromants uppgraderade version av CoroTap T300 en 57 % längre verktygslivslängd och högre skärhastigheter.

”Dokumenterade processförbättringar och möjligheten till verktygsanpassning via Tailor Made-tjänsten gör att de nya CoroTap-verktygen kommer att hjälpa våra kunder att göra sina gängskärningsprocesser snabbare och effektivare.”

För mer information om de uppgraderade versionerna av CoroTap® T200 och T300, besök Sandvik Coromants webbplats.
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    62
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT