Värnamo Industriexpo

Så här ser "mässområdet" i Värnamo ut. Om du besöker alla företagen – och det gör du väl – har du en slinga på omkring två mil för att komma runt till alla. Bild: Svensk Verkstad.

May 14, 2019

Öppet hus x 13 under Värnamo Industriexpo


Det har nu gått 14 år sedan de konkurrerande företagen i Värnamo beslutade sig för att satsa på ett gemensamt kundevent. Den 15-16 maj är det dags igen.– Man ska inte ändra ett vinnande koncept, sa Carola Fransson, då TL Maskinpartner, inför 2017 års upplaga av Värnamo Industriexpo. Det gäller även i år. Formen som sattes redan för 14 år sedan, när allt började, har man hållit sig till. Det blir alltså business as usual i Värnamo 15-16 maj.

Men vanligt är ett inte helt adekvat begrepp när det gäller Värnamo Industriexpo. Högst ovanligt är det istället att så många konkurrerande företag går samman och tillsammans lockar sina – och varandras – kunder till Värnamo.

– Alla är överens om att det är win-win för alla parter och med tanke på att eventet utvecklas i en positiv riktning med alltfler besökare år efter år är det ett koncept alla vill ha, säger Carola Fransson, idag Masentia.

Det har gått 14 år sedan de konkurrerande företagen i Värnamo beslutade sig för att tillsammans skapa ett kundevent, som alla, både de deltagande företagen och besökarna, skulle vinna på.
– Det var i samband med en maskinmässa i Stockholm som idén föddes, berättar Carola Fransson, som varit engagerad i eventet under alla år.

Man tyckte helt enkelt att det krävdes så stora resurser och tid att dra iväg till Stockholm med maskiner för ett par dagars mässa. Här gällde det att hitta ett effektivare sätt att möta sina kunder.

Lösningen var helt enkelt att låta kunderna komma till företagen genom att under ett par dagar öppna sina portar vid samma tid, då det fanns så många maskinföretag på ett så litet område. Att företagen sedan var konkurrenter var aldrig något hinder, ens i början.

– Alla insåg ganska omgående vilka fördelar det kunde ha att skapa ett gemensamt event och vara draghjälp åt varandra, säger Carola Fransson.
Det blev precis som förväntat. Besökarna kom. Och för varje år har antalet ökat. Vid förra eventet, 2017, kom omkring 3 000 besökare till Värnamo-företagen.

– Alla företagen registerar inte sina besökare, så någon riktig koll på exakt hur många som faktiskt besöker oss har vi inte dpå vi saknar en gemensam statistik. Det blir mellan tummen och pekfingret. Men att det blir fler och fler kan man ganska tydligt se.

Alla företag har ett antal medutställare hos sig och inräknat alla dessa är det faktiskt en ganska stor mässa vi pratar om i Värnamo. Här finns alltså en hel del att ta del av under de två dagarna i maj.

Engagemang
De deltagande företagen ser defintivt Värnamo Industriexpo som ett viktigt event, fullt i klass eller egentligen bättre, än att delta på större mässor.

– Här får man ju behålla besökarna betydligt längre och kan ge dem mer.

Det betyder att företagen engagerar sig i eventet och fyller dagarna med aktiviteter och koncentrerar sig på nyheter och smarta lösningar för att skapa mervärde för besökarna, visa lösningar och metoder för att öka kundföretagens produktivitet.

Din Maskin koncentrerar sig exempelvis den här gången på vinkelsax och ska visa det senaste i den vägen.

Bromi fokuserar på automatisering och störningsfri drift för högsta lönsamhet och visar bland annat Citizens längdsvarvar med den unika LFV-tekniken.

Ravema lovar besökarna ett par inspirerande dagar och kommer att visa flera nyheter. Temat är Industri 4.0 – vad annars?

Edge Technology visar naturligtvis det senaste i Edgecam, men också Supplypoint, Modula och WorkNC.

CNC Factory kommer bland annat att visa hur man minskar maskintiden genom robotgradning.

Hos Salvagnini byggs det i skrivande stund. En tillbyggnad på 360 kvadratmeter, som ger mer utrymme för företagets maskiner. Det ska stå klart lagom till eventet i maj och där kommer vi bland annat att få se Salvagninis "Smart Factory".

K.D. Feddersen är ett oskrivet blad i det här sammanhanget och tillkommer bland de deltagande företagen.

Hos Masentia blir det 3D...

– Vi visar naturligtvis alla våra maskiner, säger Carola Fransson. Men vi puffar lite extra för vår nya metallprinter. 3D-tekniken kommer alltmer så det blir roligt att visa den för besökarna. 3D-tekniken med metall utvecklas mycket nu.

I år är det alltså 13 företag på Värnamo Industriexpo. Antalet brukar variera lite. En del företag har försvunnit, andra har kommit. Många har varit med hela vägen. Men jämfört med premiäråret 2005 är de få i år. Då var de nämligen 18!LPV  • Mar 4, 2021

    SKF investerar 400 miljoner

    Nyheter Helautomatiska tillverkningskanaler för produktion av superprecisionslager ska installeras.
    103
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT