Martin Fredin, vd för MF Precision

Martin Fredin, vd för MF Precision. Foto: Svensk Verkstad/Emma Färlin.

Jul 4, 2019

Ett riktigt win-win koncept när MF Precision bjuder in branschen


Kunder, leverantörer och ”branschkollegor” minglar och diskuterar smarta produktionsnyheter samtidigt som maskinerna producerar för fullt hos MF Precision.

I mitten av juni var det dags igen. För fjärde gången arrangerade legotillverkaren MF Precsion i Ljusdal sitt omtyckta öppet hus för kunder, leverantörer och ”branschskollegor”.

Företag som Ravema, Schunk, Sandvik Coromant, Fructus, Inlead Automation, Walter Norden, Renishaw och Universal Robots var på plats i företagets fräscha lokaler för att visa smarta produktionslösningar för de dryga 100 besökarna.

– Ja, vi bjuder in alla våra kunder och "kollegor"/konkurrenter. Vi ser inga nackdelar i det även om vi ju ofta befinner oss i konkurrenssituationer, säger företagets ägare och vd Martin Fredin till Svensk Verkstad.

– Det finns flera olika anledningar till att vi håller detta öppet hus, förklarar han.

– Dels vill vi såklart lyfta intresset för oss som företag, det vill säga vårt varumärke. Men vi vill även lyfta intresset för branschen generellt, eftersom det är en svårrekryterad bransch, förklarar han vidare.

Konceptet har visat sig framgångsrikt och därför genomfördes eventet för fjärde gången nu i juni i år. MF Precision bjuder in sina egna produktleverantörer som får tillfälle att visa upp sina lösningar för fler i branschen.

– De är våra leverantörer. Det är deras utrustning vi använder i vår produktion och för att lyfta intresset för branschen så behöver vi vara flera budbärare, förklarar Martin. De är också nöjda med konceptet.

En av dessa budbärare är Klas Ellbin på Ravema. Detta var tredje gången som Klas medverkade på MF Precisions öppet hus. Han tycker att det här är ett enkelt och bra sätt att träffas på.

– I år är det ingen riktigt stor maskinmässa i Sverige eftersom det är en stor Europa-mässa (EMO 2019) i Hannover i september. Dit åker många Svenska kunder, men långt i från alla, förklarar Klas Ellbin. Kan vi då med enkla medel passa på att visa toppmoderna maskiner och verktyg för Ravemas, Sandvik Coromants och MF Precisions kunder med gott utfall för alla parter så gör vi gärna det.

– Jag tror att det var fantastiskt kul för alla inblandade att vi har kunnat visa maskiner, robotar och verktyg ”live” under bearbetning i vår kunds maskiner, det är unikt! Dessutom besökte serviceledningen för Mazak Europa det öppna huset och höll ett uppskattat föredrag om Mazaks organisation för service och reservdelar.

MF Precision är ett företag som sticker ut genom sina långsiktiga investeringar i personal, maskiner, mätutrustning och verktyg. Allt för att möta de kundkrav som en legotillverkare möter i form av priser, leveranstider och kvalitet.

– Vi försöker hålla vårt öppet hus i samband med installationen av en ny maskin, så vi även får ett nyhetsvärde, säger Martin.

Den här gången var det en Mazak Integrex 300 från Ravema som var nyinstallerad.

– MF har kommit långt i automatisering av sina 5-axliga Integrex och Variaxis maskiner för att kunna utnyttja investeringarna obemannat även under dom ”mörka timmarna” på dygnet, förklarar Klas på Ravema.

– Maskiner och verktyg kostar i princip lika mycket oavsett land med några få undantag. Alltså är det personalkostnaden som är en viktig del av kostnaderna. MF liksom många andra kämpar med kostnaderna som påverkar priserna på slutprodukten.

– Kan vi tillsammans i AB Sverige se till att vi har bra maskiner med hög automatiseringsgrad och kompetent personal så kommer vi vara konkurrenskraftiga i framtiden, menar Klas.

– En viktig del i dessa öppna hus är även att få ungdomar och skolledare till oss, tillägger han.

– De flesta av dagens mekaniska verkstäder är högteknologiska med bra miljö och med bra utvecklingsmöjligheter för den som vill och är intresserad, säger Klas. Vi måste tillsammans se till att ungdomar söker sig till verkstadsindustrin, som är ryggraden i Svensk ekonomi.

Inklusive all personal och utställarna summerade Martin totalt cirka 140 personer och Klas vittnar om besökare ända från Oxelösund till Vilhelmina.

– Det är svårt att mäta detta i antal affärer, säger Martin. Det kommer inte att hända, men vad vi vill är ju att lyfta intresset för vårt företag och för branschen. Vi bjuder in gäster och kör samtidigt vår produktion i vanlig ordning hela dagen. Det vi kör i maskinerna är bitar som vi säljer och besökarna tycker att det ser snyggt och bra ut. Ja, jag känner mig jättenöjd, säger Martin avslutningsvis. 

Jörgen Öfverberg visar Ravemas Smart Maintenance, en appbaserad lösning för att hålla koll på det dagliga underhållet av verkstadens maskiner.

Roger Cronholm, t.h. från Schunk visar längdanslag för Ravemas Jonatan Hillblom och Hans Etzner på Ravema.

Sandvik Coromant visade tailor made web, ett verktyg för att skräddarsy sina verktyg. På bilden Magnus Sundell med deras nya fräs med Y-avstickning.


Tommy Strand, vd för Inlead Automation, visar Mazak Smart automation - programmera roboten direkt från styrsystemet Mazatrol Smooth.

Walter Norden visade upp sina verktygsnyheter som lanserades den 1 maj i år. På bilden Anders Oxonius och Pelle Embretsen. 

Foton: Svensk Verkstad/Emma Färlin.

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Lydia Capolicchio modererade Välkommen Robot. Reportage

    "Våga ta steget till automation"

    Produktionstrender, inspirerande robotcase och säkerhet var några av punkterna när SIS samlade till årets robotevent.
    117