Johan Frisk. Foto: Opiflex.

Apr 25, 2018

Svenska robotföretaget pitchar för 33-listan


Utvalda bland över 1000 högteknologiska företag, på fredag träffar de juryn som ska utse årets hetaste teknikföretag.

På fredag ​​27 april kommer det svenska robotföretaget OpiFlex att pitcha för den prestigefyllda "33-listan". Över 1000 högteknologiska företag har nominerats och av dessa har 200 kortlistade granskats ytterligare och nu är Opiflex ett av 18 högteknologiska företag som ska pitcha för att komma in på den prestigefyllda "33-listan".

-Det känns förstås jättekul, säger grundare och vd Johan Frisk till Svensk Verkstad. Det är en stor ära att få bli nominerad till denna prestigefyllda lista. Att i Sverige, som är känt för sina många högteknologiska företag, bli utvald av så många som tusen företag, det är smickrande.

33-listan är en av Sveriges mest prestigefyllda tävlingar för unga teknikföretag. Här har Sveriges hetaste unga teknikföretag årligen listats sedan starten 2008. Berömda företag som Truecaller, Spotify och Yubico har varit på listan, som sammanställs gemensamt av Ny Teknik och Affärsvärlden.

-Vi tittar på ett antal kriterier när vi utvärderar företag. Företaget kommer att attahera en stor marknad med ett innovativt kundutbud. Ofta är det en fördel med globala ambitioner - i många fall är Norden lite för litet om du vill bygga ett riktigt stort företag. Men framförallt är det viktigt att hitta ett exceptionellt lag. Om du har ett bra lag, kommer företaget ständigt att förändras och förbättras tills du förhoppningsvis hittar det rätt, säger Christoffer Norman, Northzone.

OpiFlex är robotföretaget som gjort sig känt för sin flexibla robotcell med säkerhet utan staket och enkel robotprogrammering.

De nya megatrenderna med hög mix och låga volymer driver den nya tredje robotrevolutionen "Flexibla robotar". Flexibla robotar stöder både små och medelstora företag, Tier1s och OEM: s för ökad flexibilitet och produktivitet för både små serier och högvolymproduktion.

-Ursprungligen tog vi fram OpiFlex för lösa utmaningen att automatisera småserietillverkning, vilket tidigare varit mycket svårt med traditionella robotceller. Men många stora företag inom t ex automotive samt även Tier1 har kontaktat oss, för de säger att de har samma behov av ökad flexibilitet och kortare serier, men även  för högvolymproduktion där flexibilitetsbehoven ökar. Vi jobbar mot både metall, trä, plast, livsmedel och byggindustrier, säger Johan Frisk.

OpiFlex mobil robot betjänar press hos VM Press. Operatör programmerar själv. Foto: Opiflex.

Opiflex utvecklar flexibla mobila robotlösningar med säkerhetslösning utan staket så att du enkelt kan flytta och dela hela robotcellen mellan flera stationer. Tack vare en patenterad dockningslösning fungerar roboten som en fast robot vid full prestanda. Opiflex har också en flexibel enkel robotprogrammering så att alla kan programmera roboten på 10 minuter utan tidigare robotkunskap, i stället för 3-4 timmar av en specialist. Traditionella robotprogram i RAPID kan användas om så önskas. Lösningen kan användas till de flesta applikationer; allt från metall samt trä CNC, pressar, kantbockar till pelletering.

OpiFlex ställer ut på ELMIA Automation 15-18 maj, monter D02:66. Där kommer OpiFlex att visa hur det går att lösa utmaningen att automatisera hög mix och låg volym genom hög flexibilitet. Besökare kommer att få möjlighet att testa hur enkelt det är att programmera. Klarar regeringen att programmera en helt nya produkt på 10 minuter så gör väl du det?
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT