Foto: Vimek.

Feb 6, 2017

Omsättningsrekord för tillverkningsföretaget


Nyanställer för att kunna leva upp till ökad tillväxt och marknadens krav.

 

Verksamheten går för fullt just nu hos skogsmaskinföretaget Vimek i Vindeln. I dagarna meddelar Vimek, som tillverkar mindre skördare och skotare, att man även detta år satt nytt omsättningsrekord. Siffran uppgår till drygt 80 miljoner kronor. Företagets långsiktiga marknadsutvecklingar fortsätter att slå väl ut.

Vimek ingår i Cranab Group, som består av Cranab, Slagkraft, Vimek och Bracke Forest – fyra stora varumärken som samverkar för att vara världsledande inom hållbart skogsbruk. De tre förstnämnda finns alla i Vindeln i Västerbotten. Vimek tillverkar professionella och skonsamma skogsmaskiner, skördare och skotare, främst för gallring. Företaget har ca 30 medarbetare.

Under 2016 fick Vimek den största ordern i företagets historia, 126 skotare till Vitryssland, vilket har bidragit till att Vimek nu växer.

— Kraven på oss som leverantör ökar för varje år som går, och det handlar om att kunna erbjuda kunden en mervärde, säger Fredrik Lundberg, VD för Vimek. Vi har därför nyanställt en eftermarknadschef, samt sälj- och produktionspersonal för att kunna leva upp till vår ökade tillväxt och marknadens krav.

Ökat fokus på eftermarknad

— Vi ser att kravet på oss som leverantör ökar för varje år som går och att kraven på en stark organisation bakom varje levererad produkt finns. Det handlar om att kunna erbjuda kunden ett mervärde i form av en service- och eftermarknadsorganisation som finns nära kunden. Men även dokumentation, utbildningsmaterial och reservdelsförsörjning, säger Vimeks VD Fredrik Lundberg.

Under 2016 har Vimek stärkt positionen som marknadsledande tillverkare av skonsamma skogsmaskiner både i Sverige och på etablerade exportmarknader.

Nyanställer

Med den tillväxt företaget gjort på denna korta tid måste organisationen förstärkas ytterligare för att möta upp till de krav kunderna ställer på dem som maskintillverkare.

Som ny Eftermarknadschef kliver Urban Lundström in, som tidigare varit ansvarig för Vimeks exportförsäljning i Europa.

— Urban är bekant för många och med sina år som servicetekniker inom Komatsu Forest tillsammans med åren hos Vimek, har Urban alla verktyg för att lyckas in sin nya roll, berättar Fredrik.

Som ersättare för Urban har Vimek anställt Ola Lindström som närmast kommer från en roll som säljare inom distribution av olika träprodukter på den Skandinaviska marknaden.

— Ola blir ny försäljningsansvarig för Europa, och med den erfarenhet och bakgrund han bär med sig, kommer vi att vidareutveckla vår exportförsäljning och öppna dörren för de marknadsområden som står i ”väntläge”, säger Fredrik.

Ola Lindström, ny försäljningsansvarig för Europa.

Elektronisk reservdelskatalog på webben

Under början av 2017 kommer Vimek att lansera en helt ny webbaserad plattform (Vimek EPC), en elektronisk reservdelskatalog på webben.

— Ett nytt verktyg som framförallt våra återförsäljare kommer att ha stor nytta av i sitt service- och eftermarknadsarbete ut mot våra kunder. Vi vill vara nära kunden och kan via våra återförsäljare erbjuda kunderna bästa tänkbara service, support och eftermarknad säger Fredrik.

Samverkan med andra

Vimek ingår i Cranab Group, som består av Cranab, Slagkraft, Vimek och Bracke Forest – fyra varumärken som samverkar för att vara världsledande inom hållbart skogsbruk. De tre förstnämnda finns alla i Vindeln i Västerbotten. Vimek tillverkar professionella och skonsamma skogsmaskiner, skördare och skotare, främst för gallring; Cranab tillverkar kranar och gripare; Slagkraft gräs- och buskröjningsaggregat; medan Bracke Forest i Bräcke tillverkar aggregat för markberedning, plantering och sådd av skogsplantor samt skörd av biomassa.

— Mycket av våra framgångar är att vi har en engagerad personal som är nyfikna och intresserade av det vi gör och väldigt målinriktade, säger en nöjd Fredrik Lundberg som ser mycket ljust på 2017.
 • May 22, 2019

  De vinner Volvos teknikpris för elektrifiering av bergtäkt

  Nyheter – Det här priset lyfter inte bara fram en innovation – utan en hel rad av innovationer som var nödvändiga för att tänka nytt kring en urgammal process, säger Lars Stenqvist, CTO på Volvo. Se filmen om projektet.
  0
 • May 22, 2019

  Svensk stålexport ökar

  Nyheter Det den svenska stålindustrin hittills i år förlorat på gungorna i USA har vi med råge tagit igen på karusellen i andra länder runt om i världen, säger Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på Jernkontoret.
  0
 • May 22, 2019

  Anna mitt i digitaliseringsresan i Kode

  Reportage "Jag fick en väldigt bra förman som trodde på mig och jag lovade lära mig och att bli bäst." Nu är hon teamleder på lastbilsnavsgruppen och engagerad i den digitala resan på företaget.
  0
 • May 22, 2019

  Smartare produktion hos legotillverkaren i Kode

  Reportage Familjeföretaget grundades 1962 och har kunder som Scania, Atlas Copco, Westinghouse och Parker. Nu driver tredje generationen kusiner igenom digitalisering av verksamheten. Läs om deras resa.
  0
 • May 22, 2019

  Boliden satsar på vindkraft

  Miljö Har tecknat ett långsiktigt elförsörjningsavtal med ett företag inom vindkraftsutveckling, vilket innebär utökad produktion av fossilfri el i både Finland och Sverige.
  0
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Bror Tonsjö_Anna Lönnroth Reportage

  Anna mitt i digitaliseringsresan i Kode

  "Jag fick en väldigt bra förman som trodde på mig och jag lovade lära mig och att bli bäst." Nu är hon teamleder på lastbilsnavsgruppen och engagerad i den digitala resan på företaget.
  0
 • Bror Tonsjö_Claes Tengström-1 Reportage

  Smartare produktion hos legotillverkaren i Kode

  Familjeföretaget grundades 1962 och har kunder som Scania, Atlas Copco, Westinghouse och Parker. Nu driver tredje generationen kusiner igenom digitalisering av verksamheten. Läs om deras resa.
  0