Foto: Olofsfors.

May 10, 2019

Rekordbelopp för Olofsfors till cancerforskning


Olofsfors "rosa band" - ett specialtillverkat skogsmaskinsband - har bytt ägare igen och därmed skänkt ytterligare pengar till cancerforskningen.

Olofsfors årliga auktion av rosa band till förmån för bröstcancerforskningen blev en succé i slutet av förra året. Det var för nionde året i rad som ett specialtillverkat Olofsors CoverX band, ett rosa skogsmaskinband, auktionerades ut och slutbudet hamnade på hela 155 000 kr. Närmare 800 000 kr har sedan starten samlats in.

Vid årets auktion stod den slutliga kampen mellan MFO OÜ, ett Estniskt företag och Ponsse Sverige AB där det Estländska företaget tillslut stod som vinnare. 

Lars Åstbom, tidigare entreprenör, verkar både i Sverige och Estland. Han är delägare i det Esniska företaget MFO OÜ, och driver ett skogsföretag, Åstboms Skog AB i de värmländska skogarna.

– Pengar till forskning behövs, säger Lars Åstbom. Alla har vi en relation till cancer och att på detta sätt kunna hjälpa till, känns jätteroligt, säger Åstbom.

MFO OÛ ville skapa ett internationellt intresse och engagemang för att stödja forskning av cancer. Nu har de därför sålt bandet vidare med målet att donera hela summan igen till cancerforskning i Estland.

–  Vi tycker detta är ett fantastiskt initiativ av Olofsfors och en unik möjlighet för oss att göra något för cancerforskning även i Estland, säger Indrek Reisenbuk, VD för MFO OÜ. 

MFO OÛ ställde ut på Maamess, den största skogs- och jordbruksmässan i Estland med mellan 45 000-50 000 besökare på tre dagar.

– Det intresse som bandet fått i Estland är över all förväntan, säger Daniel Domeij, försäljnings- och marknadschef för Olofsfors band. TV 3 och lokal TV har varit på plats och gjort reportage och det är många som tagit bilder, fortsätter Domeij. 

– Att vi nu lyckats lyfta detta även utomlands, fått fler att engagera sig för detta viktiga ändamål, känns fantastiskt roligt, säger Domeij.

Innan mässan sista dag var över hade MFO OÜ sålt bandet vidare till entreprenören Olav Arus på företaget Valma Saeveski OÜ. Kunden som har tre skördare och åtta skotare är verksam både i Estland och Sverige, köpte bandet av personliga skäl.

– Det är viktigt för mig personligen att stödja cancerforskningen. Min mamma gick bort i cancer för tre år sedan berättar Olav Arus.

Bandet såldes för 9 000 euro och MFO OÜ kommer oavkortat att skänka dessa pengar till stiftelsen ”The gift of life”, vars främsta uppgift är att stödja cancerpatienter ekonomiskt. Det kan vara i form av moderna mediciner eller behandlingar till familjer som inte själv har råd. Stiftelsen kom till genom grundarens egna kamp mot cancer, för att ge de sjuka hopp och en möjlighet till ett längre liv.

MFOLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT