Sandvik Coromant

Bild: Sandvik Coromant.

Apr 28, 2021

Öka verktygets livslängd med precisionskylning


Sandvik Coromant uppgraderar en av sina äldsta verktygsfamiljer.

Sandvik Coromant har uppgraderat sina Coromant Capto®-verktygshållare för hårdmetallsvarvskäret T-Max® P . Nu har verktyget invändig övre och undre precisionstillförsel av skärvätska. Precisionstillförsel av skärvätska är särskilt fördelaktigt vid bearbetning av arbetsstyckesmaterialen S, M och P. Med det här tillägget ökar de nya hållarna verktygslivslängden och maximerar produktiviteten.

Operationer som stålsvarvning skapar en miljö som ställer höga krav på bearbetningsverktygen. Här kan svarvverktyg med munstycken för precisionstillförsel av skärvätska till skärområdet kontrollera spånbrytningen och erbjuda säker bearbetning. När man använder skärvätska regleras inte bara spånbrytningen, verktygstemperaturen kontrolleras också för lång och förutsägbar verktygslivslängd, samtidigt som ytkvaliteten påverkas positivt.

Många av Sandvik Coromants verktyg för stålsvarvning har senaste kylteknik för att kunna utnyttja fördelarna med precisionstillförsel av skärvätska. Nu får den mest använda av Sandvik Coromants svarvverktygsgrupper den här uppdateringen.

T-Max® P-skären är särskilt utformade för effektiv svarvning i modern produktion, samtidigt som Coromant Capto® är modulärt snabbväxlingskoncept som erbjuder en rad olika förlängnings- och reduktionsadaptrar för att underlätta montering av verktyg med olika längd och utformning. Som en del av ett verktygsutbud som kombinerar det modulära Coromant Capto®-gränssnittet med T-Max P®-skäret, finns Coromant Capto-verktygshållarna för T Max® P i två olika utföranden: T Max P®-hävarmsfastspänning för svarvning av medelstora till stora komponenter och T Max P® med stabil fastspänning, som är utformad för maximal operationssäkerhet.

Coromant Capto-verktygshållarna för T-Max P® har både övre och undre precisionstillförsel av skärvätska, vilket innebär att skärvätskan levereras både till verktygets spån- och flanksida. Funktionen är utformad för att sänka drifttemperaturen.

Eftersom förriktad övre precisionsskärvätska kan förbättra spånformningen och öka den tid där det inte krävs att operatören ingriper kan metoden användas för att förbättra effektiviteten vid obemannad bearbetning. Detta säkerställer en mer tillförlitlig process som i sin tur minskar operatörskostnaderna.

Integrerad undre skärvätsketillförsel kan även förbättra verktygets livslängd med upp till 20 %. Fördelen med undre skärvätsketillförsel blir ännu tydligare vid bearbetning med stor värmegenerering i och med att det förbättrar komponentkostnaderna och minskar verktygskostnaderna per detalj. 

”Många Sandvik Coromant-produkter blir bättre med precisionstillförsel av skärvätska”, förklarar Staffan Lundström, Product Manager på Sandvik Coromant. ”Vi började se fördelarna med skärvätsketillförsel för ungefär ett decennium sedan och ända sedan dess har vi använt det på både

nya och befintliga produkter. Som en del i denna introduktion erbjuder vi kompletta svarvverktygslösningar med både övre och undre precisionstillförsel av skärvätska.”

”Coromant Capto®-verktygshållarna för T Max P® ingår i Sandvik Coromants största grupp svarvverktyg och tillhandahåller verktygshållare för de vanligaste svarvskären. I och med det visste vi att det var mycket viktigt att vi introducerade skärvätsketillförsel till vårt sortiment för att på så sätt förlänga verktygslivslängden och höja komponentkvaliteten vid bearbetning av krävande material.

Tidigare prestandatest visade på en markant ökning av verktygslivslängden när precisionstillförsel av skärvätska användes. Till exempel ökade produktiviteten hos en kund med 180 % och verktygslivslängden ökade med 263 % när kunden bytte från en lösning med riklig kylning, vilket är en mer konventionell form av kylning, till vår lösning med precisionstillförsel av skärvätska.

Denna del i vårt erbjudande är en grundpelare inom bearbetning och därför förväntar vi oss att fler kunder kommer att kunna dra nytta av alla dess fördelar”, avslutar Staffan Lundström.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT